Dubocalc
Met het rekenprogramma DuboCalc kunnen inschrijvers de milieubelasting ten gevolge van materiaalkeuze en werkwijze berekenen. Om de milieu-effecten kwantificeerbaar te maken, worden deze met behulp van het programma DuboCalc omgerekend tot de effecten die zij hebben op het milieu, uitgedrukt in CO2-equivalenten, NOx-equivalenten, enzovoort. Deze milieueffecten worden weer vertaald in schaduwkosten. Dit resultaat wordt weergegeven in de waarde van de MilieuKostenIndicator.
Met het rekenprogramma wordt de grootheid MilieuKostenIndicator (MKI) berekend met euro’s als eenheid. De hoogte van de MKI is een maat voor de milieubelasting van een GWW-werk. Hoe lager de MKI-waarde, des te minder milieubelasting. DuboCalc is een op de levenscyclusanalyse (LCA) gebaseerde software-tool om op kwantitatieve wijze de milieubelasting (broeikaseffect, humane toxiciteit, vermesting, verzuring, aantasting ozonlaag, ecotoxiciteit, et cetera) te bepalen van het materiaal- en energieverbruik van een
GWW-werk. De aspecten die deze milieuwaarde bepalen zijn onder andere: winning en productie van materialen, realisatie van (aanpassingen aan) de infrastructuur, onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur en de milieubelasting van sloop en afvoer van materialen.
De items zijn afkomstig uit de Nationale Milieudatabase en zijn gevalideerd conform de procedure van SBK. Vanaf DuboCalc 4.0 en hoger zijn de items ingedeeld in drie categorieën, te weten:
- Categorie 1 (merkgebonden data van fabrikanten/toeleveranciers en getoetst volgens het SBK Toetsingsprotocol);
- Categorie 2 (merkongebonden data, merkloos van groepen fabrikanten/toeleveranciers en branches, getoetst volgens het SBK Toetsingsprotocol);
- Categorie 3 (niet getoetst volgens het SBK Toetsingsprotocol).
Zie voor meer informatie: www.milieudatabase.nl. DuboCalc is te verkrijgen via de website www.dubocalc.nl.
Het instrument DuboCalc kan kortweg op drie manieren worden ingezet:
- Om te bepalen of wordt voldaan aan de milieuprestatie-eis (uitgedrukt in MKI), zoals opgenomen in Vraagspecificatie deel I.
- Om te bepalen of het ontwerpproces duurzaamheidseffecten najaagt door aantoonbaar te optimaliseren naar een lagere MKI voor delen van het ontwerp zoals opgenomen in de eisen in Vraagspecificatie deel II.
- Als gunningscriterium, waarmee de opdrachtnemer zich onderscheidt door een oplossing met een lagere MKI aan te bieden. De aanbieder kan door te spelen met verschillende ontwerpen een optimale prijs en MKI bereiken.
Op het milieuprofiel van categorie 3-items volgens de “Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken”, in beheer bij SBK, is een ophoogfactor van 30% op het milieuprofiel van toepassing, omdat uit ervaring is gebleken dat ongetoetste milieuprofielen vaak een te lage milieubelasting aangeven.
Door toepassing van de ophoogfactor van 30% op categorie 3-items, worden producenten en branches van GWW-bouwproducten gestimuleerd categorie 1 en 2 items aan te leveren bij de Nationale Milieudatabase.
Door de items te kopiëren van de Bibliotheek naar de projectomgeving worden milieu-effecten aan de projectberekening toegevoegd. De DuboCalc bibliotheek wordt periodiek geactualiseerd.