CO2-Prestatieladder
De CO2-Prestatieladder is het meest gebruikte BPKV-criterium in de GWW. In 2016 werd het instrument in bijna 10% van alle aanbestedingen in Nederland gebruikt. Meer dan 75 opdrachtgevers gebruikten in 2016 het instrument bij de aanbesteding van diensten en werken.
Wetenschappelijk onderzoek uit 2016 toont aan dat het tempo van CO2-reductie in bedrijven die werken met de CO2-Prestatieladder meer dan verdubbelt ten opzichte van bedrijven die dit niet doen. Het gaat om 3.2% CO2-reductie per jaar.
Het doel van de Ladder is (1) bedrijven te stimuleren om de eigen CO2-uitstoot – en die van hun leveranciers – te kennen en (2) permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot als gevolg van de eigen bedrijfsvoering en de eigen projecten terug te dringen. DeLadder stimuleert bedrijven vervolgens om (3) die maatregelen daadwerkelijk uit te voeren en bovendien (4) de verworven kennis transparant te delen en (5) samen met collega’s, kennisinstellingen maatschappelijke partijen en overheden actief te zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen.
De CO2-Prestatieladder stimuleert ambitie bij bedrijven om actief CO2te reduceren met behulp van fictieve korting bij een aanbesteding. Het instrument wordt door opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruikt bij aanbestedingen. Het basisprincipe van deLadder is dat inspanningen van bedrijven worden gehonoreerd. Een hogere score op deLadder wordt beloond met een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een – fictieve – korting op de inschrijfprijs. De trede die een bedrijf heeft bereikt op de CO2-Prestatieladder vertaalt zich in een ‘gunningsvoordeel’. Hoe hoger de trede of het niveau op het certificaat, hoe meer voordeel het bedrijf krijgt bij de gunningafweging. De aanbestedende organisatie bepaalt het gunningvoordeel per niveau van deLadder.
De Ladder is eigendom van en wordt beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. Deze ontwikkelt het instrument sinds 2010 samen met opdrachtnemers en opdrachtgevers. Alle informatie over de CO2-Prestatieladder, zoals het Handboek 3.0, de gecertificerde bedrijven, opdrachtgevers, certificerende instellingen, ketenanalyses etcetera kan gewonden worden op de website van het SKAO: www.skao.nl.