Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handreiking innovatiegericht inkopen
Deze tekst is gepubliceerd op 22-10-18

Concurrentiegerichte dialoog

Een concurrentiegerichte dialoog biedt voor marktpartijen ruimte om verschillende oplossingen aan te dragen die in de behoefte van de aanbesteder kunnen voorzien. De aanbesteder kan vervolgens samen met de gegadigden die deelnemen met behulp van een dialoog, oplossingen gaan uitwerken. Een goed gevoerde dialoog resulteert in inschrijvingen die voor de aanbesteder een optimale oplossing bieden tegen een redelijke prijs en die voor de inschrijvende partij een aantrekkelijke klus met voldoende economisch perspectief oplevert. De dialoog kan op drie verschillende momenten plaatsvinden. Voor de start van de aanbesteding, tijdens de selectiefase of gedurende de biedingsfase. De aanbesteder heeft hier keuzevrijheid in. De aanbesteder heeft niet overal keuzevrijheid in. Zo mag de aanbesteder alleen maar gunnen op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Hoe organiseer je die dialoog goed en hoe zorg je dat alle partijen, zowel de inschrijvers als de eigen interne opdrachtgevers, gehoord worden? Om een goed begin van een concurrentiegerichte dialoog te realiseren is het van belang dat er zorgvuldig gekeken wordt naar de scope van de gewenste oplossing, de samenstelling van een projectteam, risico- en omgevingsanalyses goed worden uitgevoerd en een goede vooraankondiging wordt opgesteld. Als dit is gedaan, kan de aanbesteder verder met het uitvoeren van de selectiefase en de dialoogfase. Inhoudelijke informatie over deze fases is te vinden in de handreiking [ link ] .
De handreiking is gebaseerd op recente ervaringen van de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat en Defensie met het toepassen van de concurrentiegerichte dialoog bij de aanbesteding van een aantal geïntegreerde DBFM(O)-projecten.
In figuur 4-1 Concurrentiegerichte dialoog is het verloop van een dialoog en de trechtering van gegadigden visueel weergegeven. Per stap wordt kort beschreven wat in die stap wordt uitgevoerd. Het aantal dialoogronden hangt af van wat de aanbesteder wil.
Figuur 4‑1 Concurrentiegerichte dialoog
[ link ]
N211c geeft energie
In 2016 startte de provincie Zuid-Holland de aanbestedingsprocedure voor het project “N211c geeft Energie”. Het doel dat de provincie voor ogen heeft, is het creëren van meer ruimte voor de fietsers en het vernieuwen van de oeverconstructie. De provincie heeft besloten met behulp van een concurrentiegerichte dialoog te onderzoeken wat de markt te bieden heeft. De provincie vindt het belangrijk dat de aanleg en het onderhoud van de N211c CO2-neutraal wordt uitgevoerd.
De provincie heeft ervoor gekozen de dialoog op te splitsen in twee fases. In de eerste fase wordt het aantal gegadigden dat voor het vervolg van de aanbestedingsprocedure wordt uitgenodigd, teruggebracht tot drie. Dit geschiedt door middel van beoordeling van het trechteringsproduct. Dit is een product dat de gegadigde aanlevert waarop beoordeeld wordt of de gegadigde door is naar fase twee.
Tijdens de tweede fase gaat de provincie met de gegadigden in dialooggesprek. Een gesprek waarbij gegadigden samen met de provincie ervaringen delen en samen verder komen tot de gewenste oplossing. Daarna dienen de gegadigden onder andere het trechteringsproduct nader uit te werken. Tevens wordt in die fase aandacht besteed aan de andere kwaliteitscriteria en de overige in te dienen producten ten behoeve van de inschrijving.Meer informatie over het project is te vinden op [ link ] .
Bron: provincie Zuid-Holland