Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Praktijkgids aanbesteden voor professionals
Deze tekst is gepubliceerd op 07-01-15

Bijlage 1 Begrippenlijst

Aanbesteder
Degene die voornemens is een opdracht te verlenen (zie ARW2016 art 1.1.1a).
Aanbesteding met voorafgaande selectie
Synoniem van aanbesteding volgens ‘niet-openbare procedure’. Een aanbesteding die algemeen bekend wordt gemaakt waarbij een ieder zich als gegadigde kan aanmelden en waarvoor een beperkt aantal gegadigden tot inschrijving kan worden uitgenodigd.
Aanmelding
De aanmelding als gegadigde voor een inschrijving volgens de niet-openbare procedure.
Algemene inlichtingen
De aanbesteder kan de inschrijvers uitnodigen voor een algemene inlichtingenbijeenkomst waarbij hij algemene informatie aan de inschrijvers verstrekt.
Beheersmaatregelen
Maatregelen waarvan de toepassing leidt tot een reductie van een risico en die dus bijdragen aan de beheersing van een project.
Containerrisico
Verzamelbegrip voor meerdere risico’s tegelijk of ruime beschrijving van een bijzondere, ongewenste gebeurtenis zonder duidelijke afbakening.
Evaluatieprijs
Inschrijvingssom minus de door de inschrijver aangeboden monetaire meerwaarde. De inschrijver met de laagste evaluatieprijs doet de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de Beste prijs-kwaliteitverhouding (Beste PKV).
Fatale termijn
Een termijn die in acht genomen moet worden op straffe van verval van rechten. Zo kan na het verstrijken van de inschrijvingstermijn geen geldige inschrijving meer worden ingediend.
Gegadigde
Een ondernemer die bij toepassing van de niet-openbare procedure, de procedure van de concurrentiegerichte dialoog of de onderhandelingsprocedure heeft verzocht om toegelaten te worden tot de procedure (definitie (gewijzigde) Aanbestedingswet 2012).
Geïntegreerd contract
Een contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer waarbij ontwerp en uitvoering in één hand zijn en als zodanig in één overeenkomst geïntegreerd zijn.
Geschiktheidseisen
Met geschiktheidseisen toetst een aanbesteder of een gegadigde of inschrijver geschikt is om de opdracht uit te voeren. Er kunnen eisen gesteld worden om de technische en de beroepsbekwaamheid te toetsen en om de financieel en economische draagkracht te toetsen. Een gegadigde of inschrijver moet ten minste aan deze eisen voldoen om te mogen deelnemen aan de verdere procedure (definitie Pianoo).
Grenswaarde
Waarde van een maatgevende risicoparameter die het omslagpunt aangeeft.
Grijsgebiedsrisico
Risico’s waarvan niet duidelijk is of deze logischerwijs gealloceerd moeten worden aan opdrachtgever of opdrachtnemer (ondanks de paragrafen met betrekking tot risicoverdeling uit de UAV-GC 2005).
Gunningscriterium
Het gunningscriterium is de economisch meest voordelige inschrijving vastgesteld op basis van de:
  • beste prijs-kwaliteithouding (Beste PKV): het ‘vroegere’ EMVI
  • laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit (Laagste KBK): naast de aanschafprijs van een product wordt ook een ander kostencriterium meegewogen, zoals de kosten die zijn verbonden aan de gehele levenscyclus van een product
  • laagste prijs (LP): alleen de aanschafprijs van een product is bepalend.
Individuele informatie-uitwisseling
Uitwisseling van informatie tussen aanbesteder en gegadigde om zo een optimale afstemming tussen vraagspecificatie en inschrijving mogelijk te maken.
Inkoopplan
Een inkoopplan is een verzameling van activiteiten, die gericht zijn op het realiseren van het inkoopbeleid. In het inkoopplan zijn de taken, de verantwoordelijkheden, het inkoopbudget en een planning opgenomen (definitie Pianoo).
Inschrijver
Een ondernemer die een inschrijving heeft ingediend (definitie (gewijzigde) Aanbestedingswet 2012).
In afwijking op de (gewijzigde) Aanbestedingswet 2012 en het ARW 2016 wordt ook bedoeld: een ondernemer die door middel van een inschrijving aanbiedt een werk uit te voeren.
Inschrijving
Het geheel van documenten van een inschrijver dat noodzakelijk is voor de gunningsbeslissing.
Inschrijvingskosten
Kosten die worden gemaakt door de aanbesteder en de gegadigden/inschrijvers, verbandhoudend met het tot stand brengen van de inschrijving, het sluiten van de overeenkomst en het controleren en afdwingen van de gemaakte afspraken.
Inschrijvingsleidraad
Leidraad die betrekking heeft op de te volgen procedure voor inschrijving, de voorwaarden waaronder, de inhoud van de inschrijving en de beoordeling ervan.
Maatgevende risicoparameter
Eenduidig meetbare parameter die maatgevend is voor een specifiek risico.
Marktconsultatie
Een dialoog tussen markt en aanbesteder. De marktconsultatie heeft tot doel om de vraag van de opdrachtgever, de scope van het project en de allocatiemogelijkheden van de (top)risico’s te verkennen dan wel bij te stellen op basis van inzichten uit de markt.
Minimumeisen
Aan deze eisen moet zijn voldaan door de gegadigde. Deze eisen zijn geformuleerd als ‘moet voldoen aan ...’. Gegadigden waarvoor geen aanleiding bestaat tot uitsluiting, worden aan deze minimumeisen getoetst
Monetaire meerwaarde
De meerwaarde die door de aanbesteder wordt toegekend aan nadere-criteria, uitgedrukt in euro.
Nader te detailleren
Toeslag op bekende kosten voor wel voorziene, maar niet expliciet uitgewerkte onderdelen van het ontwerp of van de aangenomen uitvoeringsmethode.
Nadere inlichtingen
Tijdens de aanbestedingsprocedure kunnen inschrijvers vragen stellen die dienen tot verduidelijking, aanvulling of wijziging van de aanbestedingsdocumenten. Tevens zijn deze inlichtingen van belang voor het verduidelijken van vraaggerelateerde risico’s. De gestelde vragen worden door de aanbesteder beantwoord in een Nota van Inlichtingen inschrijvingsfase die aan alle inschrijvers wordt verstrekt.
Niet-openbare procedure
Procedure waarbij alle ondernemers een verzoek mogen doen tot deelneming, maar alleen de door de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf geselecteerde ondernemers mogen inschrijven (definitie (gewijzigde) Aanbestedingswet 2012).
Offertekosten/inschrijvingskosten
Alle kosten die worden gemaakt door de marktpartij (eerst als gegadigde en mogelijk daarna als inschrijver) voorzover deze verband houden met zijn deelname aan de aanbestedingsprocedure (preadvies Vereniging voor Bouwrecht, Jansen 2001, publicatie 29, p. 71).
Ondernemer
Een aannemer, leverancier of dienstverlener (definitie (gewijzigde) Aanbestedingswet 2012).
Onvoorziene kosten
Dekking van kosten die in de toekomst mogelijk ontstaan als gevolg van gebeurtenissen. Geïnventariseerde bijzondere gebeurtenissen zijn te kwantificeren door middel van ‘kans-maal-gevolg’. Niet-geïnventariseerde gebeurtenissen worden meestal gekwantificeerd met een percentage van de voorziene kosten.
Opdracht
Een opdracht voor werken, een opdracht voor leveringen of een opdracht voor diensten of een raamovereenkomst (Definitie ARW art 1.1.1v).
Opdrachtgever
Degene die een werk opdraagt.
Opdrachtnemer
De inschrijver aan wie de opdracht wordt verstrekt.
Programma van eisen (PvE)
Het PvE is een onderdeel van de vraagspecificatie en is een vertaling van de bouwbehoefte. Het PvE bestaat uit functionele eisen en randvoorwaarden waarmee de scope van het project wordt bepaald.
Projectrisico
De mogelijke negatieve invloed van onzekere situaties of onzekere toekomstige scenario’s of bijzondere gebeurtenissen op de projectdoelstellingen (bijvoorbeeld op tijd, geld, kwaliteit). Projectrisico’s worden gekarakteriseerd door oorzaak, gevolg en kans/waarschijnlijkheid.
Restrisico
Het gedeelte (kans, gevolg) van het (initiële) risico dat niet wordt afgedekt/overblijft na het treffen van de beheersmaatregel.
Risico opdrachtnemer
Bedrag in de aannemingssom ter dekking van het aannemersrisico binnen de bestekken/contracten. Tezamen met de ‘winst’ vormt dit een onderdeel van de indirecte kosten in de ramingopbouw. Naarmate het samenwerkingsmodel opdrachtgever-opdrachtnemer meer (ontwerp)risico bij de aannemer legt, kan er een overheveling plaatsvinden van ‘nader te detailleren’ en ‘onvoorzien’ naar ‘risico aannemer’.
Risicomanagement
Het geheel van activiteiten en maatregelen gericht op de beheersing van risico’s gedurende de hele levensloop van het project, met als doel de kans op een succesvolle realisatie van het project te vergroten.
Scope
De scope geeft aan wat wel en wat niet tot de afgesproken werkomvang hoort. De scope beslaat enerzijds de specificaties en de randvoorwaarden die op dat moment zijn gesteld en anderzijds de geaccordeerde technische oplossingen (het ontwerp) op basis van die specificaties en de randvoorwaarden. De scope kan veranderen door (externe) wijzigingen van de scope en (interne) bijstellingen binnen de scope. (Zie SSK.)
Selectiecriteria
Criteria die gebruikt worden om het aantal geschikte gegadigden, die dus voldoen aan de gestelde geschiktheidseisen, te beperken tot een vooraf bepaald aantal. Selectiecriteria liggen meestal in het verlengde van geschiktheidseisen, zoals grootte of omvang van de gegadigde, kwaliteit of omvang van referenties, et cetera (definitie Pianoo).
Selectieleidraad
In de selectieleidraad zijn uitsluitingsgronden, geschiktheids- en selectiecriteria opgenomen, bedoeld om te komen tot het in dit document neergelegde aantal ondernemers dat zal worden uitgenodigd tot het doen van een inschrijving.
Toprisico
Ook wel ongewenste topgebeurtenis. Gebeurtenis die in de risicoanalyse wordt gehanteerd als het meest ongewenst voor het project (bijvoorbeeld overschrijden van budget en planning en/of het niet halen van de kwaliteit).
UAV-GC 2005
Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen (versie 2005).
Uitsluitingsgronden
Gronden die de uitsluiting van de aanmelder/gegadigde rechtvaardigen. Uitsluitingsgronden worden opgenomen in de aankondiging en/of selectieleidraad.
Vraagspecificatie
Het als zodanig in de basisovereenkomst aangemerkte contractdocument dat door of namens de opdrachtgever is vervaardigd op basis waarvan de opdrachtnemer zijn inschrijving heeft opgesteld en ingediend.