4.1 Beschrijving project
In de periode 2009-2011 is in Harderwijk de Parkeergarage Houtwal gebouwd. De garage heeft een ronde plattegrond, is circa 20 m diep, heeft een diameter van ca. 57 meter en biedt plaats aan ca. 450 auto’s. Bij deze garage wordt na toegang over een neerwaartse spiraal gereden waarbij aan beide zijden geparkeerd kan worden. Bij het verlaten van de garage wordt een doorsteek gemaakt naar de kleinere binnenspiraal waarover men omhoog kan rijden. Door de plaatsing van een glazen koepel boven een vide in het centrale deel van de garage, is over de volle diepte daglicht beschikbaar.
De garage is gebouwd in een nat ontgraven bouwkuip, die na aanbrengen van een verankerde onderwaterbetonvloer is droog gezet. Door de ronde vorm en de toepassing van diepwanden is geen stempeling of verankering van de wand benodigd. Hierdoor kon de garage over de volledige hoogte worden drooggezet alvorens de prefab vloeren en kolommen werden aangebracht.
De garage is gebouwd op korte afstand (circa 9 m) van op staal gefundeerde belendingen. Door de gekozen wijze van bouwen is er nauwelijks sprake geweest van deformatie van deze panden en was er geen enkele schade. Wel zijn er enkele problemen geweest met de waterdichtheid van de aansluiting diepwand en onderwaterbetonvloer. Tevens vertoonde de diepwand zelf relatief veel lekkages.
[ link ]
Deze garage is de tweede ronde garage in diepwanden in Nederland. Een belangrijk verschil met eerder gebouwde parkeergarage Ossenmarkt in Groningen, betreft het feit dat de garage Houtwal één parkeerlaag dieper is en dat de onderkant van de bouwkuip niet tot in een waterdichte grondlaag reikt. De grondopbouw ter plaatste van de garage bestaat volledig uit zand. Vanaf NAP-9m met een verhoogde OCR.Figuur 4.1. Opengewerkt 3D-model van parkeergarage Houtwal
De diepwand
De diepwand bestaat uit 24 panelen met een dikte van 1,20 meter en een lengte van 7,80 meter. Elk paneel is gemaakt uit 3 rechte graafgangen, met daartussen knikken van 7,5°. Op deze manier zijn de (ongewapende) voegen tussen twee panelen vlak en bevindt de wapening (bestaande uit 3 korven K01, K02 en K03) zich zo dicht mogelijk bij de knikken. Na sloop van de bovenzijde van de wand is een monoliete ringvormige kopbalk gestort.
[ link ]
Figuur 4.2.Dimensies diepwandpaneel