Diepwand frees
Sinds de jaren '70 wordt er in het buitenland steeds meer gewerkt met diepwandfrezen. Met behulp van twee tegengesteld ronddraaiende meswielen wordt in dat geval de grond losgesneden en met behulp van een ingebouwde bentonietpomp afgevoerd (zie fig. 27).
[ link ]
Figuur 27. Voorbeelden van een diepwandfrees
Dit equipment is met name geschikt voor het maken van wanden tot op grote diepte in hardere grond. Een voordeel is dat in één continue graafgang tot de vereiste diepte kan worden gewerkt. De productiesnelheid kan met name op grotere dieptes hoger zijn dan met een grijper, zolang de messen tenminste niet in een obstakel vastlopen (bijvoorbeeld hout). Als bijvoorbeeld oude funderingspalen worden aangetroffen, moeten deze eerst worden verwijderd. Wel dient men er rekening mee te houden dat voor de eerste ca. 6 m ontgraving een diepwandgrijper ingezet moet worden.
Met de freestechniek wordt telkens tussen 2 startpanelen een sluitpaneel aangebracht. Dit sluitpaneel is altijd een 1-gangspaneel. De hier gebruikte definities worden nader uitgelegd in 5.6.1. Tijdens het maken van het sluitpaneel wordt een deel van het beton van de startpanelen aan weerszijden weggefreesd. In verband met de verticaliteit dient de frees symmetrisch te worden belast, wat impliceert dat in niet-rotsgrond met deze techniek in principe alleen start- en sluitpanelen kunnen worden gemaakt en geen volgpanelen.
Qua waterdichtheid blijven ook bij dit systeem de voegen een zwakke schakel. Een zgn. koude verbinding is immers gevoelig voor scheurvorming en het is niet mogelijk een waterslot te plaatsen, zoals gebruiktelijk bij een gegraven diepwand met vlakke voegplanken.
Een ander nadeel van deze techniek is dat er een zeer grote ontzandingsinstallatie nodig is om de continue stroom afgevoerde bentonietspoeling te kunnen ontzanden. Bovendien raakt bij het maken van de sluitpanelen de bentoniet vervuild met beton, waardoor de eigenschappen in ongunstige zin veranderen, zodat deze moet worden afgevoerd. Bij klei- en veengronden geldt het argument van de hoeveelheid af te voeren bentoniet in nog hogere mate, omdat in dat geval de bentoniet van alle panelen vervuild raakt met relatief fijngemalen gronddeeltjes. Omdat de bentoniet hiervan niet is te ontdoen, kan deze niet opnieuw worden gebruikt. Het gevolg daarvan is dat deze dus in nog grotere hoeveelheden wordt verbruikt en ook weer afgevoerd moet worden.
Bij klei- en veengronden ligt de keuze voor een frees dus niet voor de hand.