Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek Soilmix wanden
Deze tekst is gepubliceerd op 27-09-18

2.2.1 Kolomsystemen

(a) CVR C-mix® systeem
De CVR C-mix® methode wordt uitgevoerd met een aangepaste boorinstallatie en een speciaal ontworpen schacht en menginrichting. Deze inrichting draait rond een verticale as tegen ca. 100 t/min. en versnijdt de bodem mechanisch. Tegelijkertijd wordt het water/bindmiddelmengsel (w/b gewichtsverhouding tussen 0,6 en 0,8), geïnjecteerd onder lage druk (< 5 bar). De geïnjecteerde hoeveelheid bindmiddel bedraagt meestal 350 tot 450 kg bindmiddel/m3, afhankelijk van de bodemgesteldheid en -specificaties. Een deel van het bindmiddel (tussen 0 % en 30 %) keert terug naar de oppervlakte. Dit wordt retourspecie genoemd.
De resulterende soilmix-elementen zijn ronde kolommen met een diameter gelijk aan de diameter van de menginrichting, die varieert van 0,43 tot 1,03 m. Voor keerstructuren bedraagt de productiesnelheid ongeveer 160 m2 soilmix-wanden per dag (één shift van 8 uur). Om de productiesnelheid te verhogen, werden een CVR Twinmix® en CVR Triple C-MIX® ontwikkeld. Een twinmix is uitgerust met twee menginrichtingen, die twee overlappende ronde kolommen (met een totale lengte van 0,8 tot 1,2 m) tegelijk mengen. De dagelijkse productie neemt daarmee toe tot 210 m2 /dag. Een CVR Triple C-mix® is voorzien van drie (overlappende) menginrichtingen op een rij, met een totale lengte van 1,5 tot 1,8 m. De productiesnelheid stijgt tot 300 m2 / dag. Figuur II - 2.4 toont de CVR C-mix® machine en de drievoudige versie.
(b) SMET Tubular Soil Mix (TSM) systeem
Zoals getoond in II - Fig. 2.5, werkt de TSM-techniek op basis van een mechanisch en hydraulisch mengprincipe. Naast de (rond de verticale as) roterende menginrichting, wordt de bodem versneden door hogedruk injectie (tot 500 bar) van het water/bindmiddelmengsel met w/b tussen 0,6 en 1,2. De geïnjecteerde hoeveelheid bindmiddelmengsel bedraagt meestal 200 tot 450 kg bindmiddel/m3. Een deel van het bindmiddel (tussen 0 % en 30 %) keert terug naar de oppervlakte als retourspecie. De resulterende soilmix-elementen zijn ronde kolommen met een diameter tussen 0,38 en 0,73 m. De productiesnelheid bedraagt ca. 80 m2 soilmix-wand per dag. Ook hier bestaat er een dubbele en drievoudige uitvoering, die wandelementen opleveren met een lengte van respectievelijk 0,8 tot 1,4 m en 1,2 tot 2,1 m. De productiesnelheid wordt hiermee verhoogd tot ongeveer 180 (dubbel) en 250 m2 (drievoudig) soilmix-wand per dag. Figuur II - 2.6 toont een keerstructuur uitgevoerd met de drievoudige versie van het TSM-systeem.
(c) Mixed-In-Place (MIP) en SMW-methoden van Bauer
De soilmix-installaties van Bauer werden onlangs geïntroduceerd in België en Nederland. De Mixed-In-Place (MIP) methode wordt geïllustreerd in II - Fig. 2.7: het boren en het mengen van de bodem met het bindmiddel gebeurt met behulp van drie onafhankelijke roterende aandrijfinrichtingen. In het SMW-systeem van Bauer (getoond in II - Fig. 2.8) wordt de grond gemengd door middel van drie licht overlappende avegaren en mengschoepen.
Daarnaast kunnen in de nabije toekomst nog andere kolomsystemen op de Belgische en Nederlandse markt worden geïntroduceerd, zoals het nat soilmix-systeem van Keller (verkrijgbaar in enkelvoudige, dubbele of driedubbele uitvoering), het Single Column Mixing Double Head (SCM-DH) systeem van Bauer of het Trevi Turbojet systeem, zoals beschreven in Topolnicki (2012).