Emulsieasfaltbeton
Emulsieasfaltbeton (EAB) is een dunne asfalt deklaag die op de bestaande verharding wordt aangebracht [113]. EAB bestaat uit een koud bereid mengsel van mineraal aggregaat bestaande uit brekerzand met een relatief hoog vulstofgehalte en steenslag en een kationische bitumenemulsie (50% tot 60% bitumen). Aan het mengsel worden cement en soms stabilisatoren toegevoegd om het verwerkingsgedrag te sturen. Pigmenten kunnen worden toegevoegd om een kleureffect te bereiken.
EAB wordt op dichte deklagen toegepast om schade in de vorm van rafeling, dwarsonvlakheid in de deklaag en een tekort aan stroefheid op te heffen. De maatregel is geen versterkingsmaatregel. Bij de EAB+ variant wordt eerst op de bestaande verharding een kleeflaag met verjongingsmiddel aangebracht. De levensduur van de maatregel varieert van ongeveer vijf tot zes jaar voor zowel wegen binnen de bebouwde kom als wegen buiten de bebouwde kom met rijsnelheden [111].
Scheuren groter dan 2 mm in de onderliggende constructie moeten voorafgaand aan het aanbrengen van EAB worden gedicht. Het wegoppervlak moet schoon en vrij van losse delen zijn en vrij zijn van wegmarkeringen tenzij de EAB nauwkeurig tussen de wegmarkeringen wordt aangebracht. Als na afloop nieuwe wegmarkeringen moeten worden aangebracht, moet de EAB volledig zijn verdicht en moet het water uit de aangebrachte laag zijn verdwenen.
Bij sterk drogend weer moet het wegdek waarop de EAB wordt aangebracht, vooraf licht worden bevochtigd met water. EAB mag niet worden aangebracht onder de volgende weersomstandigheden:
- wegdektemperatuur lager dan 5⁰C;
- kans op nachtvorst direct na aanbrengen;
- nat wegdek of tijdens neerslag;
- relatieve vochtigheid 85% of hoger.
In de praktijk betekent dit dat alleen de periode tussen 1 maart en 1 november geschikt is.
EAB wordt aangebracht met een mobiele/zelfrijdende menginstallatie waarin de verschillende mengselcomponenten in een bepaalde verhouding kunnen worden gedoseerd en gemengd (zie Figuur 141). In de spreider zijn wormen aangebracht om het mengsel in beweging te houden teneinde ontmenging te voorkomen en over de gehele spreider te verdelen. De grootste korrelafmeting hangt af van de gewenste laagdikte. Voor het vullen van rijsporen tot 30 mm bedraagt de maximumkorrelafmeting 8 mm; in bijzondere gevallen is 11 mm mogelijk.
[ link ]
Figuur 141 Aanbrengen emulsieasfaltbeton