Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Asfalt in de weg- en waterbouw
Deze tekst is gepubliceerd op 20-12-20

Gietasfalt

Gietasfalt is een mengsel van grind en een overmaat aan asfaltmastiek. Het mengsel bestaat doorgaans uit 30% m/m grind/steenslag 4/16 en 70% m/m asfaltmastiek. Door de overmaat aan asfaltmastiek is het bij verwerkingstemperatuur (100 - 190°C) een vloeibaar en dicht mengsel dat niet wordt verdicht (en ook niet kan worden verdicht). Na afkoelen is het een stabiel, flexibel en dicht mengsel.
[ link ]

Figuur 151 Aanbrengen gietasfalt in stortsteen

Gietasfalt wordt gebruikt voor het boven water penetreren van breuksteen (zie Figuur 151), meestal in de sortering 5-40 kg of 10-60 kg. Breuksteen kan op drie manieren worden gepenetreerd:
  • als ‘patroonpenetratie’, dit is het vullen van de holle ruimten in een laag breuksteen met gietasfalt of asfaltmastiek over de gehele dan wel over een gedeelte van de dikte van de laag, waarbij het gietasfalt of de asfaltmastiek gelijkmatig over een deel van het oppervlak van de breuksteen volgens een aangegeven stramien (willekeurig, patroonstippen, patroonraster en patroonstroken) wordt aangebracht;
  • als ‘vol en zat penetratie’, dit is dit is het volledig vullen van de holle ruimten in een laag breuksteen met gietasfalt of asfaltmastiek over de gehele dikte en over het gehele oppervlak van de laag, zodanig dat de steenstukken in de bovenste laag voor ten minste 50% zijn ingebed in het gietasfalt of asfaltmastiek.
  • als ‘volledige penetratie’, dit is het volledig vullen van de holle ruimte in een laag breuksteen met gietasfalt of asfaltmastiek over de gehele dikte en over het gehele oppervlak van de laag, zodanig dat alle steenstukken volledig zijn ingebed in het gietasfalt of asfaltmastiek.
De maximale steilheid van het talud bedraagt boven water 1:3. Na aanpassingen van het mengsel en de verwerkingstechniek zijn taludhellingen van 1:1,5 haalbaar. Gedeeltelijk gepenetreerde breuksteen is niet waterdicht en ook niet gronddicht. ‘Vol en zat’ (zie Figuur 152) en ‘volledig’ gepenetreerde breuksteen zijn gronddicht en hebben een lager waterdoorlatendheid. Als de bekleding een waterafsluitende functie heeft is de waterdoorlatendheid te hoog; op volledige waterdichtheid mag niet worden gerekend [115].
[ link ]

Figuur 152 ‘Vol en zat’ gepenetreerde breuksteen

Boven water wordt het penetreren op dezelfde wijze uitgevoerd als bij het verwerken van asfaltmastiek. Ook de bereidings- en verwerkingstemperaturen zijn identiek aan die bij asfaltmastiek. Gepenetreerde breuksteenbekledingen worden vooral toegepast op dijken en dammen, zowel in de getijzone als hoger op het talud.