Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Dunne asfaltverhardingen - dimensionering en herontwerp
Deze tekst is gepubliceerd op 16-10-13

Woord vooraf

De CROW-werkgroep ‘Dimensioneren Lichte Verhardingen 2’ heeft met het ontwikkelen van een dimensioneringsmethodiek een grote stap gemaakt door geotechniek en wegbouwkunde in het wegontwerp te combineren en door een eenvoudige methodiek voor het effect van wapening met geokunststoffen in te bouwen. Daarnaast zijn zowel in de dimensionering als in de structurele evaluatie van verhardingen diverse ontwerpcriteria opgenomen, zoals: asfaltrek bovenin en onderin de asfaltlaag; spanning bovenin de fundering; weerstand tegen vervorming in de ongebonden fundering; rek onderin de gebonden fundering; en stuik in het zandbed of de onderfundering en de ondergrond. Een dergelijke methodiek is in nog geen enkel internationaal verband ontwikkeld.
De dimensionerings- en herontwerpmethode die in deze publicatie wordt beschreven, betreft dunne asfaltverhardingen die geschikt zijn als lichtbelaste verhardingen. De werkgroep pretendeert niet een compleet wetenschappelijk en fundamenteel onderbouwde en in de praktijk getoetste theorie aan te leveren. Wel is een bundeling tot stand gebracht van kennis over en ervaring met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (her)dimensionering van verhardingen, geotechnische beoordeling van wegconstructies en nuttige toepassing van wapeningsmaterialen in de materiaallagen. De combinatie van de genoemde kennis en ervaring heeft geresulteerd in een geïntegreerd model, dat nog niet beschikbaar was voor ontwerpers en adviseurs van wegen.
Deze publicatie geeft de huidige stand van de techniek weer, met de bijbehorende kennis en ervaringen uit proefvakken en de algemene wegenaanleg. De werkgroep heeft ernaar gestreefd niet alleen een kwalitatief hoogwaardig, maar tevens een praktisch bruikbaar document samen te stellen. De inhoud leent zich voor directe studie, om de eigen kennis te vergroten, maar kan ook worden gebruikt als naslagwerk, wanneer concrete projecten vragen om moderne, goed afgewogen oplossingen. De publicatie richt zich vooral op adviseurs, ontwerpers en beheerders van wegen, werkzaam bij zowel opdrachtgevende als opdrachtnemende instanties. Graag spreek ik mijn dank uit aan de leden van de werkgroep en alle andere betrokkenen. Zonder hun enthousiasme en inzet had het voorliggende resultaat niet tot stand kunnen komen.
De activiteiten voor deze publicatie werden mogelijk gemaakt door de Dienst Landelijk Gebied, die de WOVP-methodiek, genoemd naar de Werkgroep Ontwerp Verhardingen Plattelandswegen, beschikbaar stelde. Financiële steun werd verkregen van de Unie van Waterschappen en de Stichting Fonds Collectief Onderzoek GWW.
CROW
ir. K. Nije, directeur
Deze publicatie is totstandgekomen onder verantwoording van de werkgroep ‘Dimensioneren Lichte Verhardingen 2’. Bij het afronden van haar werkzaamheden was deze als volgt samengesteld:
ir. P.J. Galjaard, Netherlands Pavement Consultants bv, voorzitter
ing. J. Stigter, Grontmij Verkeer & Infrastructuur, secretaris
ing. A.G. Bode, Ingenieursbureau gemeente Utrecht*
ing. H.T.J. de Bruijn, GeoDelft
ing. R.J. van Grunningen, Provincie Zeeland
dr. ir. C.A.P.M. van Gurp, KOAC•WMD
ir. L.J.M. Houben, Technische Universiteit Delft, Wegbouwkunde
ing. T.P.A. Huijbregts, Civiele Techniek Nederland bv
ir. J.P. Oostveen, Technische Universiteit Delft, Geotechniek
ir. A.A.M. Venmans, Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde
* Tot augustus 2000 werkzaam bij de Dienst Landelijk Gebied
De begeleiding vanuit CROW werd verzorgd door ir. A.J. van Leest. De publicatie is, in samenspraak met de werkgroep, inhoudelijk opgezet en uitgewerkt door dr.ir. C.A.P.M. van Gurp van KOAC•WMD. Het geotechnische deel is opgezet en uitgewerkt door ing. H.T.J. de Bruijn en ing. R.D. van Putten van GeoDelft. De leveranciers van geokunststoffen hebben eveneens hun medewerking verleend.