Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Richtlijn omgaan met vrijgekomen asfalt
Deze tekst is gepubliceerd op 30-06-15

7 Transporteren en afgeven van vrijgekomen asfalt

Onderwerp en toepassingsgebied
Overeenkomstig protocol 6 zijn teerhoudend en teervrij asfalt selectief uit het werk verwijderd. In dit protocol is uitgewerkt hoe voldaan kan worden aan de verplichtingen uit de Wet milieubeheer en het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen bij het transporteren van vrijgekomen asfalt en het afgeven van vrijgekomen asfalt aan een verwerker of een erkende inzamelaar. Het proces rond het transport en de afgifte wordt meestal georganiseerd door de opdrachtnemer. De opdrachtgever (wegbeheerder) moet in zijn rol als ontdoener contractueel hebben vastgelegd wat de bestemming is van het vrijgekomen asfalt. Immers, vrijgekomen asfalt is een afvalstof die aan een inrichting met een door het bevoegd gezag verleende omgevingsvergunning moet worden afgegeven. Ook moet de opdrachtgever (wegbeheerder) in zijn rol als ontdoener de ingevulde begeleidingsbrieven aan de vervoerder verstrekken. Dit kan worden gemandateerd aan de opdrachtnemer (aannemer). Dit mandaat moet schriftelijk zijn vastgelegd en op verzoek van toezichthouders getoond kunnen worden.
[ link ]

Figuur 8. Schematische weergave werkproces transport en afgifte

Werkproces 7
P.7.1 Controleer de VIHB-lijst
P.7.1.1 Controleer of de transporteur van de afvalstoffen is geregistreerd en op de VIHB-lijst voorkomt.
P.7.1.2 Als asfalt wordt afgegeven aan een erkende inzamelaar, moet deze inzamelaar als zodanig zijn geregistreerd en op de VIHB-lijst staan.
Toelichting:
Vervoerders, inzamelaars, handelaren en bemiddelaars in afvalstoffen moeten zijn geregistreerd. Bij registratie worden bedrijven op de VIHB-lijst geplaatst. Of bedrijven zijn geregistreerd kan worden nagekeken op
[ link ] .
P.7.2 Afvalstroomnummer
P.7.2.1 Gebruik voor teerhoudend en teervrij asfalt het afvalstroomnummer dat de verwerker of de erkende inzamelaar heeft verstrekt (zie stap 6.3).
Toelichting:
Voor het transporteren van specifieke afvalstoffen van een specifieke bron naar een specifieke verwerkingsinrichting wordt een uniek afvalstroomnummer verstrekt.
Een inzamelaar kan vrijgekomen asfalt naar een eigen inrichting vervoeren en tevens naar een andere inrichting.
P.7.3 Vul de begeleidingsbrief volledig in
P.7.3.1 Vermeld de herkomst, de bestemming, het VIHB-nummer van de vervoerder en het afvalstroomnummer.
P.7.3.2 Als sprake is van repeterende vrachten, vermeld dan het kenteken van het voertuig en in de vrije ruimte per afgegeven vracht de datum en het tijdstip.
P.7.3.3 Vermeld de juiste Euralcode:
17 03 01 *c voor teerhoudend asfalt;
17 03 02 c voor teervrij asfalt.
P.7.3.4 Vermeld de juiste verwerkingscode. Vraag deze aan bij de verwerker. De volgende codes zijn mogelijk bij de verwerking van asfalt:
A.01 Bewaren;
A.02 Overslag/opbulken;
B.03 Inzetten als grondstof;
C.01 Breken;
F.05 Uitgloeien;
F.07 Verbranden met terugwinning van energie.
Zie de codes op de achterzijde van de begeleidingsbrief.
Toelichting:
Tijdens het transport van (gevaarlijke) afvalstoffen moet op grond van de Wet milieubeheer altijd een begeleidingsformulier aanwezig zijn.
Dit formulier mag worden gebruikt als vrachtbrief en bevat verschillende doorslagen die het bewijs vormen van afgifte en ontvangst door de verschillende partijen.
Elke vracht moet vergezeld gaan van een begeleidingsbrief, ook vrachten die van de ene asfaltcentrale naar een andere worden getransporteerd.
Repeterende vrachten:
Er is sprake van ‘repeterende vrachten’ wanneer meerdere transporten van één soort afvalstof plaatsvinden, afkomstig van één locatie, naar één bestemming, in een vrachtauto met steeds hetzelfde kenteken (dit moet op de begeleidingsbrief worden vermeld).
In dit geval mogen op de begeleidingsbrief meerdere transporten worden vermeld, met een maximum van alle transporten die in een werkweek (maandag t/m zondag) plaatsvinden.
In de vrije ruimte van de begeleidingsbrief moet in geval van repeterende vrachten per afgegeven vracht de datum en het tijdstip worden aangegeven. Let op: deze regeling kan problemen veroorzaken op het moment dat een transport bij een ingangscontrole wordt geweigerd.
Euralcode:
Hanteer bij teerhoudend asfalt de code 17 03 01 *c en bij teervrij asfalt de code 17 03 02 c.
Als niet is aangetoond (door middel van onderzoek overeenkomstig deze richtlijn) dat sprake is van teervrij asfalt, moet de code voor teerhoudend asfalt worden gebruikt.
Verwerkingscode:
De verwerkingscode is afhankelijk van de verwerker die de partijen accepteert. Bij teervrij asfalt zal meestal sprake zijn van code B.03 (inzetten als grondstof) of code C.01 (breken). Ook is het mogelijk dat teervrij asfalt wordt opgeslagen (code A.01 of code A.02).
Bij teerhoudend asfalt is het belangrijk dat de juiste verwerkingscode wordt gehanteerd. Op die manier heeft de opdrachtgever de waarborg dat dit asfalt op de door hem verlangde wijze wordt verwerkt.
Op het moment van verschijnen van deze richtlijn bestonden drie thermische verwerkers.
De verwerkingscode hierbij is afhankelijk van de inrichting: verwerkingscode F07 (verbranden met terugwinning van energie) of verwerkingscode F05 (uitgloeien).
P.7.4 Vervoer het asfalt
P.7.4.1 Onderteken de begeleidingsbrief en geef deze aan de transporteur.
P.7.4.2 Transporteer het vrijgekomen asfalt rechtstreeks naar de op de begeleidingsbrief aangegeven verwerker of geef het asfalt af aan een erkende inzamelaar.
[ link ]

Foto 11. Vrachtwagens moeten zijn voorzien van een dichte laadbak en van kleppen

Toelichting:
Tijdens het transport moet een volledig ingevulde begeleidingsbrief aanwezig zijn. Het transport moet rechtstreeks van de plaats van vrijkomen naar de verwerkerg leiden.
Teervrij en teerhoudend asfalt zijn volgens de criteria van de transportwetgeving niet gevaarlijk voor transport. Er is geen sprake van ‘het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg’ en aan verpakkingen en kenmerken worden geen eisen gesteld.
De vrachtwagens die gebruikt worden voor het vervoer van teerhoudend asfalt moeten voorzien zijn van een dichte laadbak en van kleppen. Tijdens het transport moeten deze kleppen gesloten zijn.
P.7.5 Afgifte aan een verwerker
P.7.5.1 Geef het vrijgekomen asfalt af aan een verwerker.
P.7.5.2 Wanneer de verwerker het asfalt niet accepteert:
  • maak afspraken over de precieze omvang van de (deel)partij die niet wordt geaccepteerd;
  • vraag naar nieuwe afvalstroomnummers en begeleidingsbrieven voor het transport naar een andere verwerker (zie stap 6.3).
P.7.5.3 Laat de verwerker de begeleidingsbrieven ondertekenen voor ontvangst en registreer de hoeveelheden aan de hand van weegbonnen.
Toelichting:
In stap 6.3 zijn afspraken gemaakt met de verwerker over de soort en de hoeveelheid asfalt die wordt geleverd. Wanneer alles volgens afspraak is uitgevoerd, zal de verwerker het asfalt accepteren.
Soms komen onvoorziene omstandigheden voor, waardoor een verwerker een (deel)partij teervrij asfalt niet accepteert, bijvoorbeeld omdat hij vermoedt dat een teerhoudende kleeflaag is gemist in het onderzoek.
Deze richtlijn gaat uit van het zoveel mogelijk gericht verwijderen van teer uit asfalt. Ook (onverwachte) kleeflagen die worden waargenomen moeten worden verwijderd als zijnde teerhoudend asfalt.
Deze (deel)partij moet vervolgens worden beschouwd als teerhoudend asfalt en worden aangeboden aan een verwerker van teerhoudend asfalt.
Maak afspraken met de verwerker over de omvang van de (deel)partij die niet wordt geaccepteerd.
Nieuwe afvalstroomnummers zijn nodig voor het transport naar een andere verwerker (zie stap 6.3). Meestal is op het betreffende werk al een afvalstroomnummer beschikbaar voor het transport van teerhoudend asfalt naar een thermische verwerker. Dit nummer kan gebruikt worden voor het transporteren van de (deel)partij die aan de poort van een asfaltcentrale is geweigerd, naar de betreffende andere thermische verwerker.
Als de verwerker het asfalt accepteert, zal deze de begeleidingsbrieven ondertekenen voor ontvangst. Op dat moment eindigt de verantwoordelijkheid van de ontdoener.
Registreer de afgegeven hoeveelheden aan de hand van de weegbonnen.
Bij de thermische verwerking van teerhoudend asfalt kan de opdrachtgever een verklaring (verwerkingscertificaat) van de thermische verwerker verlangen over de hoeveelheid gereinigd asfalt.
[ link ]

Foto 12. Na het thermisch verwerken van teerhoudend asfalt blijven herbruikbare toeslagmaterialen over