Mengselontwerp
- Grootste korrelmaat: deze afstemmen op de sortering van de stortsteen.
Toelichting
Bij penetratie van breuksteen moet de maximale korrelmaat van de betonspecie worden afgestemd op de sortering van de breuksteen, zodat de holle ruimte goed gevuld wordt. De geschiktheid van het betonmengsel kan worden gecontroleerd middels aanleg van een proefvak. Hierbij dient het proefvak in voldoende mate aan te sluiten op de daadwerkelijke toepassing. Denk hierbij o.a. aan de stortmethode, eventuele taludhelling en de watertemperatuur (bij lagere watertemperaturen neemt de verwerkbaarheid van de beton verder af). Tevens kan met een proefvak onderzocht worden hoeveel tijd er verstreken moet zijn, voordat de constructie belast kan worden met stroming en/of golven.
- Consistentie: gangbare consistentieklassen van colloïdale betonspecie met gesloten structuur zijn S4, S5, F4, F5, SF1.
- Keuze colloïdale hulpstof: let hierbij op het verloop van de verwerkbaarheid in de tijd, het uitspoelgedrag en de interactie met de plastificeerder e.d.
Toelichting
Hulpstoffen worden gedoseerd om de specie-eigenschappen te beïnvloeden.
Om de geschiktheid van een colloïdale hulpstof te bepalen wordt een vergelijkend onderzoek uitgevoerd. Hierbij worden mengsels met de hulpstof vergeleken met een referentie. De doseringen van de hulpstof en overige aanpassingen worden gebaseerd op informatie van de leverancier van de hulpstof. De volgende eigenschappen worden minimaal gemeten:
- Verwerkbaarheid inclusief terugloop
- Uitspoelgedrag, bij voorkeur herhaald na 1 uur.
- Luchtgehalte
- Opstijfgedrag
- Sterkte ontwikkeling
Het afstemmen van de eigenschappen van betonmortel, zoals verwerkbaarheid en de verharding, op de omgevingstemperatuur is een essentiële taak van elke betontechnoloog. Watertemperatuurwisselingen zijn minder extreem dan die van luchttemperatuur, wel is het koelend vermogen van water veel groter dan van lucht.