Inleiding
Woningcorporaties beheren 2,4 miljoen huurwoningen, waarin 4 miljoen mensen wonen. Die huizen zijn samen ongeveer een derde van de Nederlandse woningvoorraad. De kernopgave van corporaties is het zorgen voor goed en betaalbaar wonen. Woningcorporaties bieden mensen met een smalle beurs een woonplek. Een woonplek die schoon, heel en veilig is en waar de bewoners tevreden zijn. Daarom maken steeds meer corporaties gebruik van beeldkwaliteit. Door de integratie van beeldkwaliteit in de gehele organisatie, ontstaat er een duidelijk kader voor de woningcorporatie, de beheerder, de bewoner en de aannemer om te communiceren over de huidige en gewenste kwaliteit van een gebouw. Met een eenduidig beeld van de kwaliteit van een gebouw sturen corporaties makkelijker op de kwaliteit en kunnen middelen doelmatiger worden besteed.
De kwaliteit van wooncomplexen is van groot belang bij de invulling van de kerntaken en de bewonerstevredenheid. Naast schoon, heel en veilig gaat het ook om de beleving van bewoners.
De kwaliteitscatalogus voor corporaties is een praktisch instrument om gezamenlijk ambities te bepalen, op uniforme wijze de kwaliteit te meten, te monitoren en hier afspraken over te maken. De catalogus maakt gebruik van beelden, beschrijvingen en normen om kwaliteit meetbaar te maken. De ‘beeldkwaliteitssystematiek’ kent zijn oorsprong in het beheer van de openbare ruimte en wordt inmiddels door bijna alle gemeenten toegepast. Deze catalogus vertaalt de bestaande en succesvolle systematiek naar een methode specifiek voor woningcorporaties. Met deze systematiek worden afspraken gemaakt waarbij het resultaat centraal staat (het ambitieniveau van schoonmaakwerkzaamheden) en niet of minder over de input of middelen (zoals het aantal schoonmaakrondes).
De kwaliteitscatalogus biedt een ruime set aan beeldmeetlatten waar corporaties uit kunnen putten. De basis voor de catalogus is in 2016 door iFocus van Cyber Adviseurs ontwikkeld voor Woonbron. Met het CROW maakten we afspraken om de door hen ontwikkelde meetsystematiek te mogen gebruiken. Vervolgens maakten meerdere corporaties gebruik van de catalogus. Voor Aedes reden om de catalogus uit te breiden. Uitgebreide (test)metingen bij corporaties en een reeks werkgroep bijeenkomsten resulteerden in een update van de eerste versie. De voorliggende catalogus is de tweede versie. In versie 2.0 zijn zowel nieuwe beeldmeetlatten voor de gezamenlijke ruimten als beeldmeetlatten voor binnen toegevoegd.
Maatwerk is mogelijk
Het is uiteraard mogelijk om af te wijken van de catalogus of om (op eigen kosten), andere beeldmeetlatten te ontwikkelen. Hierdoor wordt maatwerk mogelijk. Aedes, CROW, Apptimize en iFocus-Cyber zijn geïnteresseerd in dergelijke aanpassingen en staan open voor verdere verbetersuggesties van de kwaliteitscatalogus. Hiermee evalueren we het gebruik van de catalogus en kunnen we de catalogus verder verbeteren en uitbreiden. Heeft u suggesties ter verbetering, dan kunt u contact opnemen met Aedes.