Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek Funderingsherstel
Deze tekst is gepubliceerd op 23-04-19

3.15 Uitvoering - contract en voorwaarden

3.15 Uitvoering - contract en voorwaarden
Het opstellen en ondertekenen van de uitvoeringsovereenkomst is de afronding van de voorbereiding en het begin van de uitvoering. Alle zaken die betrekking hebben op de totstandkoming van de werkzaamheden dienen in de overeenkomst te worden benoemd. Hierbij valt te denken aan tekeningen, sondeergrafieken, berekeningen, omschrijvingen, opnamerapporten van bestaande toestand en belendende percelen en eventuele besprekingsverslagen voor zover dit niet is verwerkt in de omschrijving. In de contractstukken komen de volgende zaken aan de orde:
Als sprake is van een bouwkundige (hoofd)aannemer en een gespecialiseerde onderaannemer moeten over de volgende zaken duidelijk afspraken worden gemaakt tussen de partijen:
  • het verplaatsen of verwijderen van goederen en andere objecten die de doorgang tot of de voortgang van het werk belemmeren volgens de instructies van de medewerkers;
  • indien van toepassing, het verwijderen en het terugplaatsen van de bestrating en/of objecten;
  • indien vanuit een kruipruimte moet worden gewerkt, het toegankelijk maken hiervan tijdens de uitvoering.
Financiën
Naast de aanneemsom moeten ook benoemd worden het bedrag van de te verrekenen BTW en eventuele overige afspraken over werkzaamheden van derden. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld coördinatievergoeding. Van belang is ook om duidelijk vast te leggen op welke wijze het meer- en minderwerk wordt gemeld, geregistreerd en verrekend. Voor de betalingen dient een overzichtelijke termijnstaat te worden opgesteld, gekoppeld aan de planning. Deze termijnstaat behoort tot de contractstukken. Als een onderhoudsperiode is afgesproken, is het noodzakelijk een percentage van de aanneemsom (bijvoorbeeld 10 %) als onderhoudstermijn pas betaalbaar te stellen na afloop van de onderhoudsperiode. Hiermee kunnen vooral de laatste (onderhouds) werkzaamheden tot een goed einde worden gebracht. De controle op de ingediende facturen alsmede de betalingstermijn dient te worden vastgelegd. Indien er sprake is van een bouwdepot, zoals benoemd onder 3.12 worden de termijnrekeningen betaald vanuit dit depot. Over de verrekening van meer- en minderwerk moeten nadere afspraken worden gemaakt.
Stelposten
Indien niet alle werkzaamheden goed ingeschat kunnen worden, moeten in het contract stelposten zijn opgenomen.
Bouwplaatsinrichting
In of buiten het pand is ruimte nodig voor materiaalopslag en materieel. Het materiaal betreft bijvoorbeeld stalen buissegmenten (ten behoeve van de palen), zakken cement, wapeningsstaal en overige bouwmaterialen. Het materieel is sterk afhankelijk van de gekozen uitvoeringsmethode. Voor de werkzaamheden is water en elektrische stroom nodig. Meestal is een gewone waterkraan en 220 V voldoende.
Planning
De planning vormt een wezenlijk onderdeel van de contractstukken en dient dan ook bij ondertekening van de overeenkomst te zijn vastgesteld. In de planning moeten alle wezenlijke (uitvoerings)zaken en beslismomenten zijn opgenomen van contractpartners maar ook, indien van toepassing, van derden zoals vergunningverlener(s), nevenaannemer(s) en zelfwerkzaamheid, voor zover van invloed op de werkzaamheden die zijn omschreven in de contractstukken.
De aannemer moet de voorziene opleverdatum aangeven, waarbij duidelijk vermeld moet worden dat dit een schatting is. Bij funderingsherstel kan door allerlei oorzaken vertraging ontstaan. Het funderingsherstel vindt vaak plaats in beperkte ruimte, waardoor inzet van extra personeel doorgaans niet zal leiden tot versnelde uitvoering.
Oplevering
De aannemer dient het bouwwerk schoon op te leveren. Afhankelijk van de uitvoeringsmethode kunnen bijzondere voorwaarden gelden. Als vanuit een kruipruimte is gewerkt moet deze vrij van puin / materiaalresten en droog worden opgeleverd. Zo nodig moet een laag schoon zand / schelpen worden aangebracht. De ventilatieopeningen in de kruipruimte in de voor- en achtergevel moeten naar behoren functioneren.
Onderhoud en garantie
De onderdelen waarop garantie moet worden verleend dienen duidelijk te worden benoemd evenals de hierbij behorende garantietermijnen.
In de overeenkomst kan bijvoorbeeld een onderhoudstermijn van 6 maanden worden opgenomen. Als er gebreken zijn kan de opdrachtgever in deze periode hierop een beroep doen. Na afloop van de onderhoudstermijn volgt de garantietermijn, voor zover deze is vastgelegd. Los van de in het Bouwbesluit genoemde referentieperiode van 50 jaar is voor het funderingsherstel een algemene garantietermijn van ten minste 10 jaar gewenst. De opdrachtnemer kan geen garantie verstrekken op zaken die worden uitgevoerd als zelfwerkzaamheid of door derden. Dit dient separaat te worden geregeld met de betrokken partijen.
Kwaliteit
De kwalitatieve randvoorwaarden waaronder het werk moet worden uitgevoerd zijn te onderscheiden in:
  • Voorwaarden die betrekking hebben op de werkzaamheden en het te realiseren product.
  • Voorwaarden die betrekking hebben op de omgeving. Hierbij valt te denken aan ondermeer bouwplaatsinrichting, afspraken over hoe om te gaan met de omgeving enz.
Zelfwerkzaamheid
Als de opdrachtgever werkzaamheden in eigen beheer uitvoert (zie 3.12), dienen de betreffende werkzaamheden te worden vastgelegd in een schrijven behorende bij de overeenkomst, zodat alle partijen hiervan op de hoogte zijn. Als deze werkzaamheden van invloed kunnen zijn op de voortgang dienen er heldere afspraken over beslis- en uitvoeringsmomenten te worden gemaakt.
Voorwaarden
Naast de wettelijke voorwaarden is het raadzaam om in de omschrijving behorende bij de overeenkomst ook de bouwspecifieke bepalingen op te nemen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld de UAV 2012, de AVA 1992 en normen en bepalingen die betrekking hebben op de leveringen en werkzaamheden.
Vergunning(en)
De stukken betreffende de vergunningen zijn uiteraard onlosmakelijk verbonden met het contract.