Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek Funderingsherstel
Deze tekst is gepubliceerd op 23-04-19

6.5 Versterken bestaande fundering op staal

6.5 Versterken bestaande fundering op staal
6.5.1 Algemene beschrijving en toepassingsgebied
Als de kwaliteit of de afmeting (breedte) van het bestaande fundering op staal onvoldoende is, kan het versterken van het funderingsmetselwerk uitkomst bieden, zie figuur 6-7. Deze methode kan ook helpen bij het nivelleren van ongelijkmatige zetting van de fundering.
De fundering wordt vrij gegraven tot de gewenste diepte, afhankelijk van de aanlegdiepte en versnijdingen (verbredingen). Het bestaande metselwerk wordt gesloopt tot een hoogte van ongeveer 0,5 m. Iedere 0,5 m wordt een instortvijzel geplaatst dat wordt voorgespannen, voordat het naastliggende vak wordt gesloopt. Bij het voorspannen is het soms mogelijk een scheefstand van het gebouw te corrigeren. Na slopen van de bestaande fundering over de gehele lengte wordt langs en om de instortvijzels in lengterichting wapening aangebracht en beton gestort.
Indien een hoek of zijgevel van het gebouw meer zakt dan de rest, kunnen als noodmaatregel bij de hoek of zijgevel palen worden geplaatst ter ondersteuning van de hierboven genoemde betonbalk. De palen dragen slechts een deel van de belasting. De betonbalk blijft (het grootste deel van) de belasting direct op de ondergrond overdragen. Voorwaarde is dat de palen buiten het gebouw worden geplaatst zodat het zettingsgedrag van het gebouw niet nadelig wordt beïnvloed, zie figuur 6-8.
[ link ]

Figuur 6-7 Versterken fundering op staal met gewapend betonbalk.

Figuur 6-8 Plaatsing additionele palen bij hoek of zijgevel als noodmaatregel. Links: foute paalplaatsing, grote kans op scheurvorming. Rechts: goede paalplaatsing, buiten het pand.
6.5.2 Ontwerpberekening
Zie het gestelde in 4. De constructieve berekening van een gecombineerde fundering (fundering op staal en fundering op palen onder een pand) is gecompliceerd. De krachtswerking is afhankelijk van de stijfheid van verschillende funderingselementen.
6.5.3 Bouwplaatsinrichting
Naast de te versterken fundering is een ruimte van circa 2 m nodig. De fundering moet tot de gewenste diepte worden vrij gegraven.
6.5.4 Voor- en nadelen voor de eigenaar
Het voordeel van deze methode is dat een sterke funderingsbalk ontstaat, die ongelijkmatige zettingen opvangt en de scheurvorming beperkt. Als nadeel geldt dat het zettingsproces gewoon doorgaat.