Woord vooraf
Bij bouwwerkzaamheden vinden in veel gevallen werkzaamheden onder het plaatselijke grondwaterpeil plaats. Om deze werkzaamheden 'in den droge' uit te kunnen voeren, wordt de bodem ontgraven en het water weggepompt met een zogenaamde bouwput- of sleufbemaling. Een dergelijke bemaling vereist een grondige voorbereiding en planning. De voorliggende publicatie is daarvoor een leidraad. Het is een update van de SBR-publicatie ‘Bemaling van bouwputten’ uit 2003, uitgebreid met sleufbemalingen.
Sinds 2003 is er veel veranderd, zoals het bevoegd gezag, de regelgeving en de sinds 2017 verplichte m.e.r.-beoordelingsnotitie voor vergunningsplichtige bemalingen. De proceduretijden zijn gewijzigd en er is een voorkeursvolgorde voor de afvoer van het bemalingswater. Tevens is de BRL SIKB 12000 opgesteld en zijn nieuwe versies van NEN-EN-normen en beoordelingsrichtlijnen verschenen. Deze veranderingen waren de aanleiding de SBR-publicatie te actualiseren en uit te breiden met sleufbemalingen. In de geactualiseerde publicatie komen veel onderwerpen aan bod: wat er allemaal speelt rond een bouwput- en sleufbemaling, belangenbehartiging van partijen, te doorlopen procedures, verschillende berekeningsmethoden, verschillende typen bemalingen en het vermijden/beheersen van risico's en effecten. Een compleet boekwerk, waar ontwerpende, vergunningverlenende en uitvoerende partijen veel voordeel van kunnen hebben bij hun dagelijkse werkzaamheden. Maar ook voor het onderwijs vormt de publicatie een bron van informatie. CROW hoopt dat deze herziene publicatie (minstens) net zo intensief en langdurig in de bouwpraktijk zal worden gebruikt als haar voorganger.
De werkgroep bestond op moment van verschijnen uit: Jan Bijker (Bouwend Nederland Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (voorzitter)), Andries Brandsma (Antea Nederland B.V.), Leon Brouwer (HaskoningDHV Nederland BV), Reinder Dekker (Gebr. van Kessel bv), Thijs Eijking (Tjaden Advies), Hans Gerritsen (Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur), Kasper Hoiting (Nederlandse Gasunie), Iwan Klein (Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur), Ariel Kleverwal (Waterschap Vallei en Veluwe), Sonja Kooiman (Stichting SIKB), Erik Lamers (LamersWater BV), Harold Lever (Bouwend Nederland Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer), Erik Loots (Loots Grondwatertechniek), Volkert Lubbers (Fugro NL Land B.V.), Hans van Meerten (Deltares), Nico van Nus (In-Staet), Yvonne de Rijck (Bouwend Nederland Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer), Martin van der Schans (KWR Watercycle Research Institute), Peter Schouten (ARCADIS Nederland BV), Guido van Tongeren (Henk van Tongeren Bronbemaling BV), Bjorn Vink (Antea Nederland B.V.), Hilbert Weemstra (Stantec B.V.) en Peter van Zijl (Mos Grondwatertechniek B.V.).
De volgende personen hebben als corresponderend lid hun bijdrage geleverd: Coen Bouwman (Arbo Advies Ruigewaard BV), Niels van Doodewaerd (Mos Grondwatertechniek B.V.), Johan Feenstra (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden), Co Laan (BAM Infra), Hielke Koopmans (Antea Group), Jan van Lopik (KWR Watercycle Research Institute) en Jos Wessels (CROW).
Schrijvers
Jan Bijker (Bouwend Nederland Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer)
Reinder Dekker (Van Kessel Bronbemaling)
Ariel Kleverwal (Waterschap Vallei en Veluwe)
Volkert Lubbers (Fugro)
Nico van Nus (In-Staet)
Walter Suy (CROW)
Bjorn Vink (Antea Group)
Reinder Dekker (Van Kessel Bronbemaling)
Ariel Kleverwal (Waterschap Vallei en Veluwe)
Volkert Lubbers (Fugro)
Nico van Nus (In-Staet)
Walter Suy (CROW)
Bjorn Vink (Antea Group)
Tot slot wil ik graag vermelden dat deze update is gemaakt met financiële bijdragen van Rijkswaterstaat, ProRail, Stichting Beheer Vereniging 'BoBo', SIKB, Gemeente Rotterdam, Van Kessel Bronbemaling, Waterschap Vallei en Veluwe, In-Staet, NV Nederlandse Gasunie fugro en Antea group. CROW is deze projectpartners hiervoor zeer erkentelijk.