Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek oeverconstructies
Deze tekst is gepubliceerd op 23-10-19

Eigendomsgrens

Eigendom van de ondergrond is veelal bepalend voor wie de onderhoudsplicht heeft. Een oeverconstructie is veelal tevens een erfscheiding. Indien bij vervanging van de oeverconstructie de nieuwe constructie op een andere (ervoor of erachter) locatie wordt geplaatst, is het belangrijk om vast te stellen of dit niet op andermans eigendom wordt gedaan. In een dergelijke situatie is het verstandig om met de eigenaar een overdracht van het eigendom overeen te komen om latere discussies over onderhoudsplicht te voorkomen.
Ook is het verstandig om stil te staan bij ontwikkelingen in de nabijheid van een oeverconstructie. Zo kunnen bomen of opstallen in de nabijheid van de oeverconstructie, en die niet in eigendom zijn van de constructiebeheerder, een negatief effect hebben op de constructie. Mocht dit het geval zijn, dan is het aan te raden om dit in de inspecties mee te nemen en de eigenaar hierover te informeren. Bij waterkeringen zijn zones vastgesteld waar het niet is toegestaan om bomen en opstallen op te richten. Maar voor oevers is dit veelal niet zo duidelijk geregeld.
Ook in de situatie van bodemverontreinigingen is het van belang om de eigendomssituatie goed in beeld te hebben. In principe is de eigenaar van de grond verantwoordelijk als het bodemverontreinigingen betreft. Bij vervanging of onderhoud van een oeverconstructie kan dit leiden tot kosten voor de eigenaar van de grond, en daarmee wordt deze een belangrijke partij in de verwezenlijking van de plannen.