Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek oeverconstructies
Deze tekst is gepubliceerd op 23-10-19

Objectrisicoanalyse (ORA/FMEA)

Een objectrisicoanalyse (ORA) is ook wel bekend onder de Engelstalige afkorting FMEA: Failure Modes and Effect Analysis. Een ORA is een methode voor het systematisch analyseren van het ontwerp van een systeem om potentiële fouten te identificeren, en vervolgens stappen te ondernemen om deze tegen te gaan, of op zijn minst de risico’s hierop te minimaliseren. Een objectrisicoanalyse vormt de basis van risicogestuurd beheer en onderhoud, zoals ook te zien is in de PDCA cyclus in figuur 4.3.
De analyse begint bij het identificeren van faalwijzen (‘failure modes’), de wijze waarop de oeverconstructie zou kunnen falen. Elk element (onderdeel) wordt onderzocht. De onderstaande zaken worden in kaart gebracht:
  • de kans van optreden (probability);
  • de gevolgen van het falen (severity);
  • de waarschijnlijkheid dat het falen wordt opgemerkt (detection).
Door het scoren van de risico’s (kans x gevolg) – zie ook kans-effectmatrix hierboven – wordt een semi-kwantitatief inzicht in de risico’s verkregen. Deze uitbreiding wordt FMECA (Failure Mode, Effect and Criticality Analysis) genoemd. In tabel 4.1 staat een overzicht van de stappen/fasen in een objectrisicoanalyse.
Tabel 4.1 Opzet van een objectrisicoanalyse met activiteiten per fase
Element/bouwdeel Fase 1: Initiële ORA Fase 2: Inspectie (aangepaste ORA) Fase 3: Risicobeheersing
Element 1 Hier worden per onderdeel de volgende zaken opgenomen:
  • Functie
  • Faalwijze
  • Oorzaak van falen
  • Gevolg van falen
  • Gevolgen op de aspecten
      -Beschikbaarheid (Availability)
      -Onderhoudbaarheid (Maintainability)
      -Veiligheid (Safety)
      -Beveiliging (Security)
      -Gezondheid (Health)
      -Omgeving (Environment)
      -Geld (Economics)
      -Imago (Politics)

Hier worden per onderdeel de inspectieresultaten opgenomen en eventuele aanpassing van de initiële ORA (aangepaste faalwijzen, aangepaste kansen of gevolgen).Het eindresultaat van fase 2 is een overzicht van faalwijzen met risicoscores, eventueel aangepast op basis van inzichten uit de inspectie. In deze fase worden beheersmaatregelen voorgesteld die afhangen van de restlevensduur en of de kans van voorkomen wordt verkleind (of weggenomen), of de gevolgen van falen worden verkleind (of weggenomen). De maatregelen leiden tot een lagere risicoscore (per onderdeel), het restrisico.Het resultaat is een lijst met maatregelen en restrisico’s.
Bouwdeel 1
Bouwdeel 2
Element 2
Bouwdeel 1
Bouwdeel 2
Element 3
Enzovoort
Voor het uitvoeren van een ORA is een Nederlandse norm beschikbaar: NEN-EN-IEC 60812:2006 Analysis techniques for system reliability – Procedure for failure mode and effects analysis (FMEA).
In bijlage 1 staat een voorbeeld van een objectrisicoanalyse (ORA) voor een verankerde stalen damwand.