Mijnsteen
Mijnsteen is de verzamelnaam voor alle soorten nevengesteenten die bij de winning van steenkool vrijkomen. In de geologische periode Carboon ontstonden afwisselend afzettingen van veen, klei en soms zand. Onder invloed van grote belastingen door latere afzettingen op deze lagen, is het veen veranderd in steenkool, de klei in kleisteen (soms schalie) en de zandige afzettingen in zandsteen.
Mijnsteen bestaat hoofdzakelijk uit zandsteen en kleisteen met bijmengingen van koolstof. Het komt vrij bij enerzijds het maken van schachten en gangen voor de steenkoolwinning en anderzijds bij de droge en natte scheiding van steenkool en mijnsteen. Mijnsteen wordt in twee vormen aangeboden, te weten:
- zwarte, ongebrande mijnsteen. Dit is onbewerkt materiaal;
- rode, gebrande mijnsteen. Dit is materiaal dat aan een verhittingsproces onderhevig is geweest, waardoor restanten koolstof zijn verbrand.
De zwarte mijnsteen werd in de waterbouw toegepast. De rode mijnsteen werd vroeger als wegfundering toegepast, maar vanwege de matige praktijkervaringen tegenwoordig nauwelijks meer. Rode mijnsteen is bestendiger en sterker dan ongebrande zwarte mijnsteen. Niettemin is de rode mijnsteen evenals de zwarte mijnsteen gevoelig voor vocht en nat/droogwisselingen. De vorstbestendigheid is matig en bij neerslag kan de verdichtingsgewilligheid een probleem zijn. De waterdoorlatendheid is vooral bij hoge dichtheden erg slecht.