Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek Inspectie elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties
Deze tekst is gepubliceerd op 02-01-20

Conservering/corrosie bescherming

Nabijheid tot zeewater en ons klimaat maken corrosiebescherming voor veel materialen noodzakelijk. Deze corrosie werende maatregelen bestaan meestal uit een isolerende of zuurstofdichte laag dat op onderdelen wordt aangebracht. Dit zijn veelal metalen lagen zoals zink/chroom of chemische coatings in de vorm van verfachtige lagen. Voor inspectie is de zowel de soort als de laagdikte van belang. Op oudere onderdelen kunnen, in milieu opzicht, minder wenselijke lagen zijn aangebracht.
Metalen onderdelen die contact maken kunnen ook voorzien zijn van kathodische bescherming. Dit kan zowel passief als actief gebeuren. Passieve kathodische bescherming gebeurt met los aangebrachte anodeblokken, normaliter zink, die op strategische plaatsen aangebracht zijn. Meestal is dit onder de waterlijn. De blokken vergaan in de tijd en moeten regelmatig vervangen worden.
[ link ]

Figuur 23: Voorbeeld corrosie

Bij actieve bescherming wordt een corrosie werende elektrische spanning (veilig voor de mens) op het betreffende onderdeel aangesloten.
De inspectie bestaat bij passieve bescherming uit controle van de staat van de anodeblokken en bij actieve bescherming uit controle op de juiste werking/spanning.
Een jaarlijkse inspectie van een kathodische bescherming (en daarbij duidelijke vastlegging van de toestand) helpt om het vergaan van deze bescherming in beeld te krijgen. En daarmee het vervangingstijdstip te kunnen bepalen.