Geluidsmetingen
Met behulp van geluidsmetingen kan worden bepaald of een systeem of apparaat/machine voldoet aan normen t.a.v. geluidsoverlast, maar kan ook (spraak)verstaanbaarheid worden gewaarborgd.
[ link ]
Figuur 17: Geluidsmeter
Geluidsmetingen worden veelal m.b.v. een meetinstrument (meestal ‘geluidsmeter’ of ‘decibelmeter’ genoemd) uitgevoerd. Hierbij is de uitkomst afhankelijk van de wegingsfactor, die frequentieafhankelijk is. In veel gevallen wordt de A-weging toegepast, waaruit een waarde in dB(A) resulteert. Deze wegingsfactor benadert het menselijk gehoorspectrum. Andere mogelijkheden zijn B- of C-weging, die een ander gehoorspectrum hebben. Het A-filter sluit zo goed mogelijk aan bij de 40 foon isofoon (filter dat qua vorm de karakteristiek van ons gehoorzintuig benadert ) en is geschikt voor niveaus onder de 55 dB. Het B-filter is geschikt voor niveaus tussen 55 dB en 85 dB en sluit aan bij de 70 foon lijn terwijl het C-filter geschikt is voor niveaus daarboven en zo goed mogelijk overeenkomt met de 100 foon lijn. Het D-filter is speciaal ontwikkeld voor de hinderbepaling van luchtverkeerslawaai.
Het is van belang de resultaten te onderscheiden. Men meet een geluidsdruk terwijl men een geluidsvermogen kan bepalen. Dit zijn verschillende uitkomsten voor dezelfde situatie en beiden worden in dezelfde waarde uitgedrukt, namelijk decibel (dB). Om het geluid op een plek te kunnen beoordelen is het van wezenlijk belang deze twee waarden te van elkaar te onderscheiden.
Naast geluidsdruk is er nog een andere meetwaarde aan geluid, namelijk de STI (Speech Transmission Index) meetmethode, waarmee spraakverstaanbaarheid kan worden gemeten. Deze methode wordt in tunnels vaak toegepast, omdat het resultaat van de meting ook de invloed van bijvoorbeeld galm, veroorzaakt door de akoestiek van de ruimte, omvat. Het uitvoeren van een STI-meting wordt nagenoeg niet bij een reguliere inspectie gedaan.
Inspectie
- Laat de geluidsmetingen bij voorkeur door een gespecialiseerd meetbedrijf uitvoeren, het meten volgens normen vergt veel kennis en metingen zijn onbruikbaar als de uitgangspunten en omstandigheden van de meting niet goed waren.
- Gebruik het juiste instrument, er is een grote variëteit van geluidsmeters beschikbaar, variërend van een app op een mobiel tot aan zeer uitgebreide meters van hoge kwaliteit. Zorg tevens ten minste voor een gekalibreerd exemplaar.
- Maak gebruik van de juiste meetmethode en procedures. Zo weet je op welke afstand, richting en hoogte het meetinstrument moet worden geplaatst.
- Zorg dat de meting niet wordt beïnvloed door andere geluiden, bijvoorbeeld door de omgeving of mensen in de nabijheid van de meter.
Bij geluidsmetingen is het resultaat een waarde in decibel (dB). Een belangrijk aandachtspunt is dat de dB een waarde vertegenwoordigd op een logaritmische schaal, en dat een toename van 3dB daardoor al een verdubbeling van het geluidsniveau inhoudt. Een meetverschil van een paar dB is dus van grote waarde. Als er een vermoeden is dat het geluidsniveau in een bepaalde ruimte (te) hoog is, gebruik dan een app op een mobiele telefoon. Deze is weliswaar niet geijkt maar geeft wel een indicatie zodat nader onderzoek kan worden uitgevoerd.