Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Combineren van onder- en bovengrondse infrastructuur met bomen
Deze tekst is gepubliceerd op 10-12-12

Bomengranulaat

Toepassing
Bomengranulaat is een korrelvormig materiaal geschikt voor bomen in verhardingen met een hoge verkeersbelasting, waar al dan niet substraat aan is toegevoegd. Het is de verzamelnaam van verschillende typen mengsels van breuksteen. Het kan worden toegepast onder verharde of halfverharde oppervlakken met een matige tot hoge belasting zoals parkeerplaatsen, rijbanen en busbanen. Het bomengranulaat vormt hier een draagkrachtige, goed doorwortelbare, laag. Deze ondergrond biedt goede groeiomstandigheden voor de boom vanwege verrijking met organische componenten, teelaarde, kleimengsels en/of andere toeslagstoffen. Tegelijkertijd is het een draagkrachtige fundering voor de bovenliggende verharding.
Voordelen
Maakt wortelgroei onder verharding mogelijk en vergroot de groeiplaats van bomen naast deze verharding. De verdichting is hoger dan bij bomenzandconstructies waardoor de kans op nazakking minimaal is.
Bomengranulaat is flexibel in maatvoering en toepassing. Het is zowel bruikbaar bij nieuwe aanleg als bij reconstructies. Ook is een combinatie mogelijk met aanvullende ondergrondse elementen zoals irrigatie- en beluchtingssystemen.
Nadelen
Lavasubstraat kan – afhankelijk van herkomst en kwaliteit – bij belasting aan de randen afbrokkelen. Hierdoor bestaat kans op dichtslibben van de ondergrond door de hierbij ontstane fijne fractie en verslechteren de groeiplaatscondities. Zuurstoftekort en wateroverlast zijn dan het negatieve effect.
In de praktijk wordt bomengranulaat gezien als ‘normale’ fundering met wortelgroei. Bij graafwerkzaamheden kunnen dus alsnog grote schades worden toegebracht aan het wortelstelsel. Dit maakt de aanleg van bijvoorbeeld kabels of leidingen in een ondergrond met bomen granulaat lastig.
Permanent werkende beluchtingssystemen zijn noodzakelijk.
Praktijkinformatie
Sinds de jaren zeventig zijn er projectvoorbeelden met lavasubstraatconstructies die zowel goede als slechte resultaten laten zien.
Met bomengranulaat zijn ervaringen opgedaan sinds 1998.
Om te voorkomen dat wortels het wegdek opdrukken, gebruikt men voor de bovenste laag een mengsel dat geen zuurstof doorlaat. Een beluchtingssysteem onderin het plantgat is dan wel essentieel voor gezonde wortelgroei onder in het profiel. Daardoor groeien de wortels naar beneden. In de onderste laag kan eventueel verschraald bomenzand worden toegepast. Bij het verwerken van bomengranulaat is het Bouwstoffenbesluit van toepassing.
Bij het verbeteren van grond ten behoeve van bomen niet dieper ontgraven dan tot 0,20 m boven de gemiddeld hoogste grondwaterstand, of tot 0,10 m boven de bovenkant van de gereduceerde zone. Bomengranulaat niet verwerken indien het percentage droge stof gerekend in gewichtsprocenten (NEN-EN 13040 [20]) minder dan 80 bedraagt. Bomengranulaat aanbrengen in lagen van ten hoogste 0,20 m. Bomengranulaat op de dag van aanbrengen verdichten. Na het aanbrengen en na het verdichten van het bomengranulaat de plantplaats niet berijden en beschermen tegen verdere verdichting. Bomengranulaat droog vervoeren, droog opslaan en onder droge omstandigheden verwerken. De verdichtingsgraad (RAW-proef 10) van de bovenste 0,20 m van de aangebrachte bomengranulaat moet ten minste 95% en ten hoogste 100% bedragen.
RAW
Resultaatsbeschrjvingen
51.15.05 Grond verbeteren ten behoeve van de te planten bomen
Technische bepalingen
51.62.06 Standplaats bomen in verharding verbeteren met bomengranulaat

Bomengranulaat heeft een hoge draagkracht