Inleiding
Bomen Effect Analyse
Een Bomen Effect Analyse (BEA) wordt uitgevoerd om voorafgaand aan activiteiten in de buitenruimte de effecten te beschrijven op bomen in de directe omgeving. Op grond van de resultaten van een BEA kunnen keuzes gemaakt worden ten aanzien van:
- het door laten gaan van plannen en projecten
- aanpassingen in het ontwerp
- randvoorwaarden voor boombescherming
- een vergunningaanvraag
Door toepassing van de BEA kunnen goed afgewogen keuzes worden gemaakt bij bouwactiviteiten en plannen voor de herinrichting van de buitenruimte. Het op een verantwoorde manier inpassen van bomen in een ontwerp en bij activiteiten heeft op veel plaatsen tot aanzienlijke meerwaarde van een project geleid.
Herziening en naamswijziging
In 2003 heeft de Bomenstichting de BEA geïntroduceerd in de vorm van een modelbeoordeling met richtlijnen. Sindsdien hebben gemeenten en andere terreineigenaren deze methode veelvuldig toegepast. Sinds het verschijnen van de modelbeoordeling is de werkwijze bij ontwikkelingen in de buitenruimte echter ingrijpend veranderd. Daarnaast blijken uitgevoerde BEA’s in de praktijk sterk te verschillen in opbouw en kwaliteit. Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben dan ook om een actualisatie van de BEA gevraagd. Daarom heeft de Bomenstichting besloten de modelbeoordeling te herzien. De herziening, die plaatsvond in nauwe samenwerking met de CROW, heeft ook geleid tot een nieuwe naam: de Richtlijn BEA.
Status en positionering
Een BEA, uitgevoerd volgens de Richtlijn BEA, is een essentieel onderdeel in de voorbereiding van activiteiten en projecten. Ten behoeve van een integrale afweging zijn bij bouw- en (her)inrichtingsprojecten verschillende vakdisciplines betrokken. Dit is nodig om de waarde van de verschillende nieuwe en bestaande kapitaalgoederen in het project te kunnen vergelijken en afwegen. Kapitaalgoederen in het kader van deze richtlijn zijn bijvoorbeeld wegen, gebouwen, civiele constructies, terreinmeubilair, fietspaden en bomen. Integrale afweging vereist objectieve en onderbouwde informatie over de boom en de mogelijkheid van boombehoud. Een BEA geeft die informatie.
De Richtlijn BEA is één van de instrumenten die zijn benoemd in de CROW Beheersystematiek Openbare Ruimte. De terminologie van de Richtlijn BEA is afgestemd op deze beheersystematiek, die te vinden is in de CROW Kennisbank als onderdeel van de Kennismodule Assetmanagement.
De Richtlijn BEA is ook opgenomen in de CROW Kennisbank als onderdeel van de Kennismodule Bomen. Andere onderdelen van de Kennismodule Bomen zijn:
- Richtlijn Boomveiligheidsregistratie
- Beplanting en luchtkwaliteit (publicatie 218t)
- Combineren van onder- en bovengrondse infrastructuur met bomen (publicatie 280)
[ link ]
Een BEA levert randvoorwaarden voor het beschermen van bomen bij evenementen.
Leeswijzer
- Hoofdstuk 1 gaat in op het doel en de toepassing van de BEA.
- Hoofdstuk 2 beschrijft de twaalf bouwstenen van een BEA voor een uniform, compleet en helder gestructureerd onderzoek.
- Hoofdstuk 3 bevat de toelichting over de opzet, achtergronden en toepassing van de Richtlijn BEA.
- Hoofdstuk 4 gaat in op de plaats van de BEA in het omgevingsrecht.
- Bijlage 1 geeft de positie van de twaalf bouwstenen in de inhoudsopgave van een BEA weer.
- Bijlage 2 bevat een uitwerking van de twaalf bouwstenen in de vorm van een checklist.
Overal waar in deze richtlijn over ‘boom’ wordt gesproken, kunnen ook bomen, boomgroepen of bomenlanen bedoeld zijn.
[ link ]
Bij de bouw van het appartementencomplex is de boom behouden, zijn habitus is echter aangetast.