Woord vooraf
In de afgelopen jaren hebben de richtlijnen Zorgvuldig graafproces ‘Graafschade voorkomen aan kabels en leidingen’ en ‘Kabels en leidingen rond wateren en waterkeringen’ hun waarde bewezen.
De richtlijnen zijn door de sector omarmd en veelvuldig gebruikt, niet alleen om zorgvuldig te kunnen grondroeren, maar ook als toetsinstrument. De hoop die ik in 2008 uitsprak “dat de richtlijn een belangrijk instrument zal zijn om de kans op graafschade daadwerkelijk te beperken” is uitgekomen.
De richtlijnen zijn door de sector omarmd en veelvuldig gebruikt, niet alleen om zorgvuldig te kunnen grondroeren, maar ook als toetsinstrument. De hoop die ik in 2008 uitsprak “dat de richtlijn een belangrijk instrument zal zijn om de kans op graafschade daadwerkelijk te beperken” is uitgekomen.
De voor u liggende richtlijn is een samenvoeging van de richtlijnen ‘Zorgvuldig graafproces’ en slaat een brug tussen de wetgeving en de praktijk, door de invulling van het begrip zorgvuldigheid. De richtlijn omvat het gehele proces van een project, vanaf initiatieffase tot en met de gebruiksfase. De richtlijn heeft een duidelijke focus op ‘het voorkomen van schade door grondroeren’, wat ertoe heeft geleid dat aanvullende projectinformatie (bijvoorbeeld rond wateren en waterkeringen) niet meer is opgenomen.
De richtlijn maakt de lezer bewust van ieders rol, verantwoordelijkheid en uit te voeren activiteiten, zodat hij hier zelf naar kan handelen en de ander erop kan aanspreken.
Het voorkomen van schade door grondroeren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gehele keten en dat komt ook tot uitdrukking in de brede samenstelling van de werkgroep. De werkgroep is aangevuld met experts voor de inbreng van specifieke kennis en ervaring en het geven van advies.
Mijn dank is groot, omdat de werkgroep de moed had om werkelijk te veranderen en te kijken naar hoe het moet en zich niet heeft laten leiden door de dagelijkse praktijk en het dagelijkse gedrag. Hiermee ligt er een richtlijn voor de toekomst die bij zal dragen aan het uitwisselen van informatie, het samenwerken in de keten en hopelijk de schade aan kabels en leidingen door grondroeren tot het verleden laat behoren.
Om uw processen af te stemmen op de nieuwe richtlijn ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen, richtlijn zorgvuldig grondroeren van initiatief- tot gebruiksfase’ zal deze vanaf 1 januari 2017 van kracht zijn.
CROW
dr. ir. I.W. Koster
directeur
dr. ir. I.W. Koster
directeur
Bij het verschijnen van deze publicatie was de CROW-werkgroep als volgt samengesteld:
- Kadir Balci, Kadaster
- André Brinkhuis, Vitens
- Roy Bulder, Boskalis
- Patricia Byrne-de Meijer, Gemeente Amsterdam IB
- Marit Dijk, Agentschap Telecom (toehoorder)
- Theo Ellenbroek, VolkerWessels Telecom
- Paul Elzenaar, Gemeente Amsterdam IB
- René Gerrits, Enexis
- André Hooijmaijers, Baas namens Bouwend Nederland
- Jan van der Leij, CUMELA Nederland
- Hans Meijer, Gemeente Den Haag namens GPKL
- Simon van Merkom, Ministerie van Economische Zaken (toehoorder)
- Bas van de Nieuwenhof, Sweco
- Gerrit Noorlander, VWS Pipeline Control namens VELIN
- Desmond Post, KPN namens telecompartijen
- Johan Wilbrink, Waterschap Vallei en Veluwe
- Wendy Wolbers, Meeùs Bouw & Infra
Een expertgroep heeft de werkgroep ondersteund door het leveren van kennis en ervaring en het geven van hun visie bij het tot stand komen van deze richtlijn.