Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Standaardsystematiek voor kostenramingen – SSK-2018
Deze tekst is gepubliceerd op 26-04-18

Overige systematieken

RAW-systematiek
Voor het opstellen van bestekken in de GWW-sector wordt de RAW-systematiek gebruikt.
Uitgangspunt hierbij is de traditionele werkwijze, volgens de UAV 2012, waarbij de opdrachtgever verantwoordelijk is voor het ontwerp en de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor de uitvoering.
De op basis van een RAW-bestek geraamde kosten kunnen prima worden ingepast in de SSK-2018methodiek. Meestal zal het slechts om de bouwkosten gaan. Om tot een complete raming van de kosten te komen, zullen de overige kostencategorieën nog moeten worden toegevoegd.
In de SSK-2018 worden de algemene kosten, winst & risico en de bijdrage RAW/FCO over het cumulatieve subtotaal berekend, in de RAW-systematiek/rekenmodellen kan dit op een andere wijze zijn gedaan.
(M)KBA volgens de Leidraad OEI
Met een (Maatschappelijke) Kosten Baten Analyse ((M)KBA) kunnen economische kosten en baten in beeld worden gebracht. Hierbij worden de kosten en baten van een asset vergeleken met de situatie waarbij niets wordt uitgevoerd (ook wel referentieontwerp genoemd). Binnen de Leidraad OEI wordt onderscheid gemaakt tussen directe kosten en baten, zoals de kosten van het aanbrengen van een windmolen en de opbrengst uit de opgewekte energie. De directe kosten kunnen met een SSK-2018raming worden bepaald.
Indirecte kosten en baten in een (M)KBA zijn effecten die elders in de economie tevoorschijn komen. Te denken valt aan de waardedaling van woningen bij de windmolen. Als laatste kunnen ook nog externe kosten en baten aan een (M)KBA worden toegevoegd. In geval van de windmolen valt hierbij te denken aan verslechtering van leefomgeving als gevolg van de slagschaduw. Een SSK-2018raming kan dus als onderdeel van een (M)KBA worden meegenomen.
RISMAN van RISNET
Risicomanagement is het geheel van gecoördineerde activiteiten van een organisatie dat gericht is op het sturen en bewaken van risico’s. Het doel is om de risico’s van een asset op het gebied van tijd, kosten, kwaliteit en veiligheid tijdig inzichtelijk te maken, zodat deze verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden. Risicomanagement gaat dus niet alleen om de berekende financiële risico’s, maar ook om het risicobewust denken en inzicht in een asset van de mensen die erbij betrokken zijn. Deze hebben zich verenigd in het kennisnetwerk RISNET dat het juiste gebruik van risicomanagement en de communicatie erover breed uitdraagt. Bovendien verspreidt het netwerk checklists en andere hulpmiddelen via zijn website en andere media.
In een SSK-2018 raming moeten de risico’s gekwantificeerd en verwerkt worden in de risicoreservering bij een object risicoreservering of in de objectoverstijgende risicoreservering. De SSK-2018 bevat een voorgeschreven wijze om risico’s op te nemen (par. 4.3).
Social Impact Assessment van de International Finance Corporation (IFC)
De wereldwijd leidende internationale norm voor een risicobeheersingssysteem voor grote en ingrijpende projecten is de ‘Beoordeling en Management van Milieu- en Sociale Risico’s en Effecten - Prestatienorm 1’ van de IFC. Deze norm is gebaseerd op elementen als een milieueffectrapportage en publieksparticipatie op verschillende niveaus. Prestatienorm 1 gaat specifiek in op risico’s en effecten. Specifiek voor de bouwsector is er ook nog het ‘Environmental and Social Management System Implementation Handbook – Construction’ van de IFC. De met deze methode gekwantificeerde risico’s kunnen in de SSK-2018 worden opgenomen (par. 4.3).
Systeem Gerichte Contractbeheersing (SCB)
Door de veranderende contractvormen en bijbehorende rollen is er steeds meer behoefte aan een opdrachtnemer die verantwoordelijkheid neemt voor een goede werking van zijn (ISO) kwaliteitsmanagementsysteem. Opdrachtgevers zullen daarbij steeds meer contractbeheersing toepassen waarbij risicogestuurd gecontroleerd wordt of aan de prestatie-eisen van het contract wordt voldaan – en of het kwaliteitsmanagementsysteem van de opdrachtnemer goed functioneert. SCB is een dergelijke methodiek van contractbeheersing. Het toepassen van de SSK-2018 kan als prestatie-eis in contracten worden opgenomen.
STABU-Standaard 2012
Voor het opstellen van bestekken in de bouw- en utiliteitssector wordt veelal de STABU-Standaard gebruikt. Hierin zijn kwaliteitseisen omschreven waaraan een bouwkundig werk moet voldoen op zowel technisch als administratief gebied. De STABU-Standaard wordt voornamelijk van toepassing verklaard in projectbeschrijvingen.
De op basis van een STABU-bestek geraamde directe bouwkosten kunnen prima worden ingepast in de SSK-2018methodiek.