Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Straatwerk vergeleken
Deze tekst is gepubliceerd op 13-10-15

Nomenclatuur

In dit hoofdstuk wordt een aantal vaktermen die in deze publikatie worden gebruikt, van een omschrijving voorzien. Deze kan enigszins afwijken van de definities volgens de ‘Nomenclatuur van weg en verkeer’ (zie literatuurlijst).
Waar in deze publikatie wordt gesproken over ‘stenen’, wordt uitsluitend gedoeld op betonstraatstenen en straatklinkers.
Wanneer in een omschrijving een begrip is gecursiveerd, wordt dit begrip in dit overzicht eveneens verklaard.
BestratingOpen verharding waarvan de elementen (stenen of tegels) beperkte afmetingen hebben.
BetonstraatsteenStraatsteen van beton
BisschopsmutsBetonstraatsteen van bijzondere vorm voor het afwerken van de kanten van bestratingen in diagonaal of in keperverband.
GootVerharde open afvoer voor hemelwater.
Herstraten Opnemen van een bestaande bestrating en het onder profiel opnieuw aanbrengen daarvan door de stenen in de straatlaag te slaan.
HervlijenOpnemen van een bestaande bestrating en het onder profiel weer aanbrengen daarvan door de stenen op de straatlaag te vlijen.
HoogtesteenOp hoogte geplaatste steen ten behoeve van de bepaling van het profiel in dwarsrichting; de hoogtesteen dient als hoogtemaat bij de maatvoering van de bestrating.
Kantopsluiting Langs de bestrating gelegen constructie die de verharding zijdelingse steun geeft.
KruinsteenHoogtesteen die wordt geplaatst in de kruin.
Machinaal vlijenAanbrengen van bestrating met behulp van een bestratingsmachine.
NaaldsteenOp hoogte geplaatste steen ten behoeve van de bepaling van het profiel in lengterichting; de naaldsteen wordt geplaatst tussen de hoogtestenen; de naaldsteen dient als aanvullende referentie bij het straten.
Onderhoudskosten bestratingKosten van periodiek onderhoud van de bestrating gedurende de ontwerplevensduur van de bestrating.
OprolwerkVorm van herstraten waarbij de opgenomen bestrating, nadat het zandbed opnieuw onder profiel is gebracht, direct op (nagenoeg) dezelfde plaats wordt aangebracht.
PassteenIn afmeting afwijkend element dat wordt gebruikt om de elementen verharding sluitend te maken.
RollaagIn de lengterichting van de weg aangebrachte rij stenen, waarbij de lengterichting van de stenen haaks staat op de as van de weg.
SteenBetonstraatsteen of straatklinker.
Stichtingskosten bestratingKostprijs van de stenen, vermeerderd met de arbeidskosten voor het aanbrengen van de stenen.
StraatklinkerUit klei vervaardigd, gebakken element voor bestratingen; men onderscheidt onder meer kei-, dik- en waalformaat.
StraatlaagLaagje zand waarin wordt gestraat of waarop wordt gevlijd. De straatlaag kan een andere samenstelling hebben dan het zandpakket.
StraatwerkVerzamelbegrip voor straten, herstraten, vlijen, hervlijen en machinaal vlijen.
StratenAanbrengen van bestrating door stenen (handmatig) in de straatlaag te slaan.
StreklaagEén of meer in de lengterichting van de weg aangebrachte rijen stenen, waarbij de lengterichting van de stenen evenwijdig loopt aan de as van de weg.
VlijenAanbrengen van bestrating door de stenen (handmatig of machinaal) te leggen op een straatlaag die van tevoren onder profiel is gebracht.
WangBol gedeelte in het dwarsprofiel van het wegoppervlak tussen kruin en zijkant van de verharding.
WangsteenHoogtesteen ter bepaling van het profiel in dwarsrichting die in de wang wordt geplaatst; de wangsteen dient als aanvullende referentie bij het straten.
WerkmethodeWijze van werken van een (bestratings)ploeg en de daarbij behorende produktiemiddelen.
WoelenGrondbewerking waarbij de bovenlaag van een reeds gebruikt zandbed wordt losgemaakt.
ZandbedBovenste gedeelte van de aardebaan, waarop de bestrating (al dan niet met een straatlaag) rust.
ZichtStraatmakersgereedschap, bestaande uit een lat met een lengte van 1,00 m, op het uiteinde waarvan haaks een plankje is aangebracht.
ZichtenOp het oog vaststellen van de hoogteligging van het zandbed, de bestrating of de hoogtestenen met behulp van eenvoudig gereedschap, bijvoorbeeld een aantal zichten.