Detailniveau en sturingsfilosofie
Gemeenten kunnen met het aantal parkeerplaatsen sturing geven aan hun beleid. Zij kunnen auto’s weren uit een gebied (bijvoorbeeld een stadscentrum), of een gebied juist heel aantrekkelijk maken voor autoverkeer (bijvoorbeeld een gebied buiten de stad waar een groot P+R-terrein is). Parkeernormen zijn daarom beleidsafhankelijk. Er zijn verschillende niveaus zoals de nulnorm, minimumnorm en maximumnorm.
Nulnorm
Een nulnorm houdt in dat de gemeente geen parkeerplaatsen eist bij een ontwikkeling, maar van de ontwikkelaar verwacht dat hij de eigen mobiliteitsvraag op een ander manier oplost. De gemeente Utrecht hanteert deze nulnorm in het centrum; men mag daar ontwikkelen zonder parkeerplaatsen te maken, en men heeft geen recht op een parkeervergunning. Een nulnorm wordt meestal alleen toegepast in gebieden waar vergunningparkeren en/of betaald parkeren van kracht is en voldoende alternatieven voorhanden zijn.
Minimumnorm
Een ontwikkelaar krijgt alleen een omgevingsvergunning als hij kan aantonen dat hij de parkeervraag kan oplossen conform de regels in de parkeernorm. Een minimumnorm is vooral bedoeld om te zorgen dat eventuele parkeeroverlast niet wordt afgewenteld op de omgeving van een nieuwbouwproject.
Een gemeente kan de norm afhankelijk maken van de bestaande bezettingsgraad in de omgeving. Dit betekent, dat als een gebied relatief weinig parkeerdruk kent, zij geen of een lage parkeernorm oplegt; hierdoor worden de bestaande parkeerplaatsen in een gebied beter benut.
Maximumnorm
In sommige gevallen is het ongewenst om veel parkeerplaatsen te maken, bijvoorbeeld omdat dit te veel autoverkeer aantrekt, terwijl er veel goede alternatieven zijn (openbaar vervoer, fiets) of omdat in de omgeving al veel parkeercapaciteit beschikbaar is. In dergelijke gevallen kan het handig zijn om een maximumnorm in te stellen. Net als bij een nulnorm, geldt bij een maximumnorm dat deze alleen toepasbaar is in een gereguleerd gebied (vergunningparkeren en/of betaald parkeren). Anders verplaatst het probleem zich naar naastgelegen gebieden.
Anterieure contracten
Met name bij nulnormen en maximumnormen geldt dat de parkeernorm samenhangt met andere afspraken over bereikbaarheid en de inrichting van de buitenruimte. Deze afspraken moet de gemeente met de ontwikkelaar vastleggen. Een van de instrumenten hiervoor is het anterieur contract. Hierin kan de gemeente nagenoeg alles met de ontwikkelaar regelen alvorens formeel medewerking te verlenen aan een bestemmingsplanwijziging. Let op: het is niet voldoende om de parkeerafspraken alleen in de anterieure overeenkomst te regelen – de parkeernorm moet altijd via het omgevingsplan en/of de omgevingsvergunning worden vastgelegd.