Inleiding
Een parkeerplaats is slechts een van de vele mogelijke functies die ruimte kan hebben. Hoewel het vaak andere vormen van ruimtegebruik uitsluit, is dit niet altijd het geval. Bij het ontwikkelen van ruimtelijke plannen kan het van belang zijn om het benodigde aantal parkeerplaatsen vooraf te bepalen, evenals de hoeveelheid verkeer die de ontwikkeling zal genereren. De parkeerkencijfers en de kencijfers verkeersgeneratie zijn hiervoor een veel gebruikt hulpmiddel. Beide kencijfers staan in relatie tot elkaar. Het aantal voertuigen dat ergens aankomt, bepaalt, in relatie tot de verblijfstijd, ook de parkeerbehoefte. Bij veel ontwikkelingen en plannen is zowel informatie gewenst over de hoeveelheid te verwachten verkeer, als over het benodigd aantal parkeerplaatsen. Daarom staan beide kencijfers per onderwerp bij elkaar.
De in deze publicatie genoemde kencijfers zijn gebaseerd op (literatuur)onderzoek, tellingen, andere databronnen en praktijkervaringen van gemeenten. De kencijfers geven een gemiddeld eenvoudig beeld: een indicatie. Ze kunnen meestal geen kant-en-klaar antwoord geven op de vraag hoeveel parkeerplaatsen er in een bepaalde situatie exact moeten komen of hoeveel gemotoriseerd verkeer er precies gegenereerd wordt. Houd bij het gebruik ervan rekening met de volgende invloeden:
- bereikbaarheidskenmerken van de locatie,
- specifieke eigenschappen van de functie,
- mobiliteitskenmerken van de gebruikers/bezoekers van de functie,
- het gemeentelijk parkeerbeleid of mobiliteitsbeleid.
De systematiek voor het bepalen van de verkeersgeneratie bij de ontwikkeling van nieuwe woon- en werkgebieden is niet gekoppeld aan de parkeerkencijfers, omdat de exacte invulling vaak niet bekend is. Deze systematiek is ongewijzigd gebleven ten opzichte van eerder verschenen publicaties over dit onderwerp. Deze ongewijzigde cijfers zijn ook in deze publicatie opgenomen.
De laatste jaren hebben ontwikkelingen plaatsgevonden die aanleiding gaven tot het herijken van de parkeerkencijfer. Het gaat om ontwikkelingen als:
- een tendens van autobezit naar autogebruik (autodelen),
- het gebruik van meerdere vervoermiddelen voor een reis (ketenverplaatsing; bijvoorbeeld met achtereenvolgens een eigen fiets, openbaar vervoer en een ov-fiets),
- betere parkeerverwijssystemen - met name in navigatiesystemen - waardoor parkeerplaatsen en parkeergarages beter worden benut.
Naast de kencijfers bevat deze publicatie ook aanvullende informatie over onder andere de status van de kencijfers, de manier waarop ermee kan worden gewerkt en enkele specifieke onderwerpen zoals de parkeerbalans en het gehandicaptenparkeren.
Op basis van de parkeerkencijfers en de kencijfers verkeersgeneratie, kan een gemeente parkeernormen vaststellen. Zij kan het parkeerbeleid naar eigen inzicht en op basis van lokale beleidsdoelen en de verschillende invloeden zoals geografische- en bereikbaarheidskenmerken, vormgeven en sturen met het beschikbare aantal parkeerplaatsen. Met parkeernormen vertaalt een gemeente haar beleid naar eenvoudig en eenduidig toetsbare criteria. Daarmee kunnen verkeersprofessionals en vergunningverleners efficiënt en effectief beoordelen of een ruimtelijk plan voldoende rekening houdt met de parkeereisen en -effecten. De gemeente heeft bij het opstellen van de parkeernormen alle ruimte om rekening te houden met lokale omstandigheden, te verwachten trends en ontwikkelingen, en wensen die volgen uit verschillende beleidsvelden. Zo kan bijvoorbeeld een gebied autoluw worden gemaakt, terwijl in een ander gebied juist veel parkeergelegenheid kan komen.
Deze publicatie, CROW-publicatie 744 'Parkeerkencijfers, basis voor parkeernormering' vervangt CROW-publicatie 381 'Toekomstbestendig parkeren'. De belangrijkste verschillen zijn:
- De inhoud is niet meer gesplitst in een deel A en een deel B.
- De parkeerkencijfers voor woningen zijn gegeven zonder het aandeel voor bezoekers. Hiervoor is een aparte tabel opgenomen.
- Het bezoekersaandeel is voor woningen opnieuw vastgesteld en in een aparte tabel opgenomen. De hieruit voortvloeiende parkeervraag moet worden opgeteld bij het bewonersaandeel van de woningen.
- Daarnaast is op veler verzoek bij appartementen de indeling naar prijsklasse vervangen door een indeling naar vloeroppervlak.
- Het percentage oplaadpunten is aangepast op basis van de prognosecijfers voor de groei van het aantal elektrische voertuigen.
- Voor een betrouwbare parkeerbalans zijn de aanwezigheidspercentages geactualiseerd.
- De handreikingen hoe met de parkeernormen kan worden gewerkt (voorheen deel B) zijn uitgebreid en geactualiseerd.
Doelgroep
De publicatie is bedoeld voor iedereen die behoefte heeft aan globale informatie over de hoeveelheid te verwachten verkeer en het benodigde aantal parkeerplaatsen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Bijvoorbeeld omdat hij betrokken is bij het opstellen van lokaal parkeerbeleid en parkeernormen, bij het opstellen van verkeers- en vervoersbeleid, of bij het opstellen en uitvoeren van ruimtelijke plannen. Daarnaast kan de informatie bruikbaar zijn in bestaande situaties om een beter beeld te krijgen van de verkeersbelasting op het wegennet of om de benodigde hoeveelheid parkeerplaatsen in een gebied te bepalen aan de hand van de parkeerbalans.