Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Parkeren en ruimtelijke ordening
Deze tekst is gepubliceerd op 16-06-14

Parkeerbeleid voor planontwikkeling: de parkeernormennota

Anders dan het integrale parkeerbeleidsplan heeft de parkeernormennota normaal gesproken alleen betrekking op het parkeren op eigen terrein. In de nieuwe Wro is vastgesteld dat de bouwverordening geen stedenbouwkundige regels mag omvatten. Onder stedenbouwkundige regels worden ook parkeernormen verstaan. Vanwege allerlei discussies is besloten het betreffende artikel nog niet in werking te laten treden. Maar de kans bestaat dat op termijn parkeernormen alleen nog kunnen worden voorgeschreven als zij in een bestemmingsplan zijn verankerd.
Om het in de huidige situatie werkbaar en flexibel te houden, hebben de meeste gemeenten ervoor gekozen om te werken met een dynamische verwijzing naar de parkeernormennota in het bestemmingsplan.In de parkeernormennota worden de parkeernormen opgenomen die per functie, per doelgroep, per gebied en per eenheid of oppervlakte van toepassing zijn. Nieuwe ontwikkelingen worden wat betreft het parkeren getoetst op basis van de normen en de daaraan gerelateerde loopafstanden in de parkeernormennota. Hiermee wordt de normatieve parkeerbehoefte (optelling van functies/doelgroepen x normen) inzichtelijk gemaakt.
Belangrijke nuance die hierbij steeds vaker gemaakt wordt, is dat van de normatieve parkeerbehoefte nog niet-benutte private of openbare parkeerruimte binnen acceptabel geachte loopafstanden kan worden afgetrokken, waarna de uiteindelijke parkeereis voor de nieuwe ontwikkeling ontstaat.
Haarlem, parkeernormen met mogelijkheid maatwerk
Haarlem kent een logische stappenplan die in de aangegeven volgorde doorlopen moet worden tot er aan de parkeernormen voldaan wordt. De stappen zijn: bezien mogelijkheden tot verkleining van het volume of van vervoermanagement (voor werken en sommige voorzieningen), als dat niet lukt: realiseer de benodigde parkeerplaatsen binnen het bouwplan op eigen terrein, als dat niet lukt in de buurt (binnen een straal van 500 meter) door plekken te kopen of te huren (aantonen door contract, koop of huur voor tien jaar), of als dat niet lukt, realiseer de plaatsen in de aangrenzende openbare ruimte. Als laatste middel, dus als alle stappen doorlopen zijn en geen oplossing bieden, kan gedacht worden aan gedeeltelijke (reductie dus) of algehele vrijstelling van de verplichting aan de parkeernorm te voldoen. Bij aantoonbare onmogelijkheid geheel of gedeeltelijk aan de normen te voldoen, kan de bouwvergunning dus verleend worden met als argument het belang van het bouwplan voor de stedelijke ontwikkeling als geheel en het feit dat genoemde stappenplan is afgelopen; dus dat getracht is een goede oplossing voor het parkeren te vinden, maar dat dit niet gelukt is.