Procesmodel en schema: input, activiteiten en output
[ link ]
Figuur 19. Procesmodel met kern van technische processen en een schil
In figuur 19 is aangegeven welke processen in een iteratief proces samenkomen en op welke momenten. Hierbij is uitgegaan van het basismodel en zijn analyses toegevoegd, evenals relaties met project- en bedrijfsprocessen. De oranje onderbroken pijltjes zijn momenten waarbij project- en bedrijfsprocessen aan de orde zijn. Ze vormen als het ware een schil om het technische specificatieproces heen. Stap 3 is geschematiseerd in figuur 20.
[ link ]
Figuur 20. Procesfiguur, input, activiteiten en output stap 3
Het procesmodel uit figuur 19 is geschematiseerd weergegeven in figuur 20. Dit schema wordt een aantal malen herhaald totdat het ontwerp definitief vaststaat (‘baseline as designed’). Het aantal iteraties is afhankelijk van het soort project en de abstractie van de conceptuele start. Wanneer gestart wordt vanuit de ontwikkeling van een geheel nieuw systeem, zullen een aantal stappen meer moeten worden doorlopen dan bij een aanvulling/vervanging van een bestaand systeem. Bijvoorbeeld, het aantal stappen van de ontwikkeling van een nieuw metrosysteem in een stad die nog geen metro heeft is een aantal malen groter dan de iteratiestappen van de vervanging van een bestaande metrolijn, bijvoorbeeld in Rotterdam.
Vroege keuzes |
Veelal worden materiaalkeuzes al vroeg in het proces gemaakt. Viaducten zijn vrijwel standaard van beton; wegen van asfalt. Waarom worden deze keuzes al zo vroeg gemaakt? En, is dit een probleem? Dat hoeft niet. Vanuit verschillende invalshoeken kan het handig zijn bepaalde keuzes al vroeg te maken. Dit geeft bijvoorbeeld snel duidelijkheid over de kosten. Wel kan achteraf blijken dat de keuze niet optimaal was. Er kunnen conflicterende aspecten in het spel zijn of er zijn kansen blijven liggen. Wanneer hogere eisen dan normaal aan aspecten als duurzaamheid of betrouwbaarheid worden gesteld, dan zijn standaard oplossingen wellicht niet de optimale keuze. Je moet dan terugkomen op je keuzes, wat een negatief effect heeft op je specificatie. Ook kan bijvoorbeeld een vroege productkeuze later onpraktisch of onjuist blijken, omdat op het moment van levering dit product niet meer of tegen andere voorwaarden beschikbaar is. Ook zou dit een innovatie in de weg kunnen staan die wellicht op dat moment een betere optie was geweest. Daarom: maak keuzes op de juiste momenten! Schrijf voor wat nodig is, maar overdenk en time dit goed.