Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek Incident Management voor het stedelijk en regionaal wegennet
Deze tekst is gepubliceerd op 20-12-12

Lijst met veel gebruikte termen en afkortingen

BPS Beschrijvende Plaatsaanduiding Systematiek. Voor het effectief aansturen van de IM hulpdiensten is het belangrijk dat alle gegevens van het hectometerbord worden doorgegeven:
  1. Het wegnummer, bijvoorbeeld A12.
  2. De hectometeraanduiding, bijvoorbeeld 125,6.
  3. De rijbaanaanduiding:
    voor de hoofdrijbaan is dit afhankelijk van de rijrichting Li (links) of Re (rechts).
    Re is de rijrichting met de oplopende kilometrering
    Li is de rijrichting met de aflopende kilometrering.
CAR Coördinatie Alternatieve routes. Dit is een project waarbij de wegbeheerder van het hoofdwegennet in overleg met de wegbeheerders van het stedelijk en regionaal wegennet alternatieve routes vaststelt voor weggebruikers wanneer een rijksweg is afgesloten voor het verkeer.
CMI Centraal Meldpunt Incidenten. Het CMI stuurt een berger naar incidenten met personenauto's voor de eerste berging.
CMV Centraal Meldpunt Vrachtwagens. Het CMV stuurt een (zware) berger naar incidenten met vrachtauto's. Wanneer er een expert op het gebied van lading-, voertuig- en/of milieuschade nodig is om advies te geven aan de wegbeheerder over de berging, stuurt het CMV een vrachtwagendeskundige (coördinator STI).
CTPI Coördinatie Team Plaats Incident. Op de incidentlocatie vormen politie, brandweer, ambulancedienst en de wegbeheerder een team, het Coördinatie Team Plaats Incident. In sommige regio's wordt hiervoor de term ‘motorkapoverleg’ gehanteerd. Hierin zit van elke dienst de als eerste ter plaatse zijnde medewerker (of een later ter plaatse komende leidinggevende). Deze medewerker is als aanspreekpunt voor zijn dienst herkenbaar aan een groen veiligheidsvest. Het CTPI overlegt over de aanpak van de afhandeling en maakt afspraken over de uit te voeren werkzaamheden en bepaalt of er nog vervolgmaatregelen nodig zijn. Door deze afstemming worden werk zaamheden veelal gelijktijdig uitgevoerd in plaats van opeenvolgend. De berger (de bergingsleider is te herkennen aan een geel veiligheidsvest) en de vrachtwagendeskundige adviseren de wegbeheerder. Het CTPI bepaalt of er een normale, versnelde of uitgestelde berging plaatsvindt.
Fend-off Het eerste hulpverleningsvoertuig dat bij een incident op de auto(snel)weg aankomt, wordt gebruikt ter afscherming van de incidentlocatie. Daarbij is het belangrijk dat dit voertuig zo duidelijk mogelijk zichtbaar is. De IM-hulpdiensten rijden allemaal in een opvallend voertuig: óf voorzien van retro-reflecterende markering, óf uitgevoerd in een opvallende kleur. Door het opvallende voertuig schuin op een rijstrook te plaatsen, in de zogenaamde fend-offpositie, wordt de zichtbaarheid ervan optimaal gebruikt, bij dag en nacht. De richting waarin het voertuig fend-off staat, stuurt het overige verkeer. Voor de goede zichtbaarheid blijft van dit voertuig het zwaailicht aan staan. Niemand mag in de auto blijven zitten.
Incident Alle gebeurtenissen, zoals ongevallen, afgevallen lading, gestrande voertuigen, die de capaciteit van de weg nadelig beïnvloeden en de doorstroming van het verkeer belemmeren.
IM Incident Management is het geheel aan maatregelen die beogen de weg zo snel mogelijk nadat een incident heeft plaatsgevonden, voor het verkeer vrij te maken. In de praktijk is het de samenwerking tussen politie, brandweer, ambulancedienst, wegbeheerder, bergers en ANWB Wegenwacht bij de veilige en efficiënte afhandeling van een incident. Prioriteiten hierbij zijn de eigen veiligheid, de veiligheid van de hulpverle ners, de verkeersveiligheid, adequate hulp aan slachtoffers, de doorstroming van het verkeer, de beheersing van schade (milieu, lading, voertuig, omge ving), de afhandeling van de ernst van het ongeval en de mogelijkheid de schuldvraag vast te stellen door sporenonderzoek.
IVW De Inspectie Verkeer en Waterstaat, divisie Vervoer, bewaakt en bevordert de veiligheid van het transport op de weg
LPR In Nederland zijn alle personenauto's verplicht minimaal WA verzekerd. In deze WA-verzekering is een dekking opgenomen voor de vergoeding voor een eerste spoedeisende berging na een ongeval. Bergingshulp voor personenauto's is dan ook een private aangelegenheid. De Nederlandse verzekeraars hebben deze taak ondergebracht bij de alarmcentrales. De alarmcentrales zorgen voor de inzet van bergingsbedrijven en de afwikkeling van de kosten. Deze activiteiten zijn bij het Centraal Meldpunt Incidenten (CMI) ondergebracht.
Voor de eerste berging van personenauto's wordt een onderscheid gemaakt tussen wegen waarop Incident Management van toepassing is, de IM wegen, en het overige wegennet. Voor het overige wegennet sluiten de individuele alarmcentrales contracten met bergingsbedrijven.
LVR In Nederland is het merendeel van de vrachtwagens niet verzekerd voor een spoedeisende berging. Het is echter een feit dat zich op het Nederlandse hoofdwegennet herhaaldelijk incidenten voordoen waarbij één of meer vrachtauto's de weg geheel of gedeeltelijk blokkeren. Voor centrale coördinatie van de inzet van materieel en personeel bij incidenten, is de Stichting Incident Management Vrachtauto's (STIMVA) opgericht. De STIMVA is een samenwerkingsverband van het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), Eigen Vervoerders Organisatie (EVO), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Rijkswaterstaat. Deze Stichting heeft een centraal meldpunt voor vrachtautobergingen op het hoofdwegennet ingericht (CMV). Tevens stelt zij vrachtwagendeskundigen beschikbaar voor advisering aan de wegbeheerder op de incidentlocatie.
Rijkswaterstaat selecteert de bergingsbedrijven voor de zware berging en kan opdracht geven voor spoedeisende berging. De kosten kunnen op de eigenaar worden verhaald.
RVC Regionale Verkeerscentrale. Kort samengevat voert de regionale verkeerscentrale de volgende taken uit:
  1. regionaal dynamisch verkeersmanagement;
  2. monitoren van het (regionaal) wegennet en het faciliteren van het verkeer met als doel de overlast voor het publiek te verminderen;
  3. treffen van verkeersmaatregelen (signalering) voor veiligheid bij hulpverlening;
  4. signaleren van doorstromingsproblemen en incidenten en het treffen van maatregelen voor de veiligheid en voor beperking van (maatschappelijke) schade;
  5. aansturen van inspecteurs van de wegbeheerder bij incidentmeldingen en eventueel opschalen binnen de organisatie;
  6. verstrekken van informatie aan meldkamers/-centrales en aan het VCNL;
  7. verstrekken van reis- en route-informatie;
  8. treffen van maatregelen voor werk-in-uitvoering en alarmeren bij gladheidbestrijding.
SIMN Stichting Incident Management Nederland. In deze stichting werken de acht grootste alarmcentrales samen aan de aanbesteding van bergingswerkzaam heden van personenauto's na een ongeval, de eerste berging. De stichting is verantwoordelijk voor de indeling van de bergingsrayons op basis van de IM-wegen. Ze bepaalt en bewaakt de kwaliteitseisen voor de berging, zoals de aanrijtijden, het materiaal en de uitvoering. Verder draagt ze zorg voor de afhande ling en de opvolging van klachten. Elke drie jaar houdt de stichting een aanbesteding voor de gunning van rayons voor bergers.
STI-deskundige Een STI- of vrachtwagendeskundige is een expert op het gebied van lading-, voertuig- en milieuschade, die de wegbeheerder op de incidentlocatie adviseert over de berging. Deze deskundige wordt erkend door het Verbond van Verzekeraars en de brancheverenigingen zodat er na afloop geen dis cussie ontstaat over de te vergoeden schadekosten. De vrachtwagendeskundige wordt ingezet door het Centraal Meldpunt Vrachtwagenbergingen (CMV).
STIMVA De STIMVA is een samenwerkingsverband van het Verbond van Verzekeraars, de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), Eigen Vervoerders Organisatie (EVO), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en Rijkswaterstaat. Deze Stichting zorgt voor de inrichting en de exploitatie van het centraal meldpunt voor vrachtautobergingen op het hoofdwegennet (CMV) en zorgt voor de beschikbaarheid van vrachtwagendeskundigen.
VCNL Verkeerscentrum Nederland. Kort samengevat voert het VCNL de volgende taken uit:
  1. landelijke verwerking van verkeers(management)informatie en het voeren van de landelijke regie over de verkeersmanagementoperaties van RWS;
  2. het tot stand brengen van de afstemming tussen de bij verkeersmanagement betrokken partijen, zowel intern als extern, met als doel de overlast voor het publiek te verminderen;
  3. het organiseren van informatiestromen die nodig zijn voor voormelde taak.
Verkeersmanagement bestaat uit een aantal deelprocessen waaronder:
  1. voorlichting;
  2. reis- en route-informatie;
  3. gedragsbeïnvloeding;
  4. hulp bij pech en ongevallen (Incident Management);
  5. verkeersgeleiding bij grote drukte (spits, werk-in-uitvoering, evenementen).