Bijlage II. Lettertype en lettergrootte
Lettertypes
Standaardlettertypes die voor druktoepassingen zijn ontwikkeld, zijn vaak niet geschikt voor een toepassing op een informatiepaneel. Bij deze lettertypes kan door de lichtuitstraling de open ruimte in bijvoorbeeld de letters e, a en g verdwijnen. De voorkeur hebben lettertypes die voor toepassing op beeldschermen zijn ontworpen. Rijkswaterstaat heeft praktijkproeven gehouden waarbij de leesbaarheid van verschillende lettertypes op dynamische informatiepanelen is beoordeeld (Leesbaarheid en begrijpelijkheid van BermDRIPs’; Dienst Verkeer en Scheepvaart; februari 2008). Uit deze proeven blijken de volgende lettertypes goed leesbaar te zijn:
Informatiepaneel autosnelweg (type 1):
- TERN
- Verdana:
- TERN
- GTI
- ARGOS (alleen te gebruiken bij lettergrootte 11)
- Arial
Lettergrootte
Langs provinciale en stedelijke wegen worden vaak BermDRIPs toegepast met dezelfde pixelafmetingen (192x128) als BermDRIPs Type 1 zoals die langs snelwegen staan, maar met een kleinere pixelafstand. Langs snelwegen is de pixelafstand 20 mm, langs provinciale wegen 12 mm en langs stedelijke wegen 10 mm. Het verkleinen van het paneel verkleint de lettergrootte, waardoor hetzelfde lettertype en korpsgrootte als voor snelwegen toepasbaar is: CdmsBdType1 (18 punten). Langs stedelijke wegen kan er desgewenst voor worden gekozen om het iets kleinere CdmsBdType2 (15 punten) te gebruiken, om net wat meer ruimte te hebben voor straatnamen, terwijl teksten nog steeds goed leesbaar zijn.
De door RWS ontwikkelde lettertypes kunnen als tff-bestand worden gedownload vanaf de website van CROW (ga naar [ link ] ).