Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Selectieve toegang en doseren
Deze tekst is gepubliceerd op 25-01-13

Principeschetsen

In tabel 9 staat een overzicht van de mogelijke principeoplossingen voor systemen voor selectieve toegang of doseren in verschillende situaties. Het is niet mogelijk alle voorkomende situaties uit te werken. Afhankelijk van de lokale omstandigheden moeten de vormgeving en de inrichting in de geest van de principeoplossingen worden uitgewerkt. In de beschrijving bij de principeschetsen is aangegeven welk type gebied het betreft.
Tabel 9. Principeoplossingen voor selectieve toegang en doseren in verschillende situaties
Nr. Situatieschets Situatie Doseren/selectief Bebouwde kom Aantal BFA's Snelheid ter plaatse van BFA Opmerkingen
1 Zie figuur 14
voetgangers- of winkelgebied selectief binnen 1 stapvoets - Bij enkele uitrit kan opstelruimte aan de inrijzijde komen te vervallen
-Ook als alleen een uitrit aanwezig is, moeten de voorwaarschuwingen op de doorgaande weg worden geplaatst
- Eventueel op doorgaande weg enkele laad-/loshaven creëren voor laden/lossen buiten de daarvoor bestemde tijden
- Eventueel aanrijbeveiliging bedieningszuil
2 Zie figuur 15
erftoegangsweg type II eenrichtingsverkeer selectief binnen 1 30 km/h - Eventueel voorwaarschuwingsbord voor (brom)fietsers plaatsen
3a Zie figuur 16 (selectief)
erftoegangsweg type I + II – tweerichtingsverkeer selectief binnen/buiten 1 30/60 km/h - Alleen toepassen bij lage intensiteit, anders uitvoering volgens nummer 4
- Bij toepassing verkeerslantaarn voorwaarschuwingsbord J32 toepassen
- Buiten de bebouwde kom (eventueel) adviessnelheid 30 km/h met extra snelheidsremmende maatregelen
3b Zie figuur 17 (doseren)
erftoegangsweg type I + II – tweerichtingsverkeer doseren binnen/buiten 1 30/60 km/h - Bij toepassing verkeerslantaarn voorwaarschuwingsbord J32 toepassen.
- Buiten de bebouwde kom (eventueel) adviessnelheid 30 km/h met extra snelheidsremmende maatregelen
4 Zie figuur 18 (selectief)
Zie figuur 19 (doseren)
erftoegangsweg type I tweerichtingsverkeer selectief/doseren buiten 2 60 km/h - Eventueel voor selectieve toegang binnen de bebouwde kom toepassen als intensiteiten dit noodzakelijk maken
- (Eventueel) adviessnelheid 30 km/h met extra snelheidsremmende maatregelen
5 Zie figuur 20 (selectief)
Zie figuur 21 (doseren)
gebiedsontsluitingsweg tweerichtingsverkeer selectief/doseren binnen/buiten 2 50/60 km/h - Bromfiets op (brom)fietspad
- (Eventueel) adviessnelheid 30 km/h met extra snelheidsremmende maatregelen
[ link ]

Figuur 14. Voetgangers-/winkelgebied binnen de bebouwde kom: stapvoets rijden – inrit en/of uitrit

Deze situatie van een selectieftoegangssysteem in een stedelijk gebied komt regelmatig voor. Het selectief afgesloten gebied is van het type voetgangerszone. De principeschets geeft de situatie weer aan de grens van het gebied, waar het aansluit op een weg met verkeersfunctie. In de praktijk is het mogelijk dat de selectieve toegang op dit punt alleen als in- of uitrit functioneert, eventueel per gebruiker gespecificeerd.
[ link ]

Figuur 15. Erftoegangsweg type II binnen de bebouwde kom: 30 km/h – eenrichtingsverkeer motorvoertuigen, tweerichtingsverkeer (brom-)fietsers (selectief)

Het betreft hier een gebied van het type wegvak/zone. Het achterliggende wegvak is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer op meer dan twee wielen.
[ link ]

Figuur 16. Erftoegangsweg type I en II binnen de bebouwde kom: 30 km/h of buiten de bebouwde kom: 60 km/h – tweerichtingsverkeer met enkele BFA (selectief)

Het betreft hier een poortsituatie die zowel binnen als buiten de bebouwde kom voorkomt. Door de selectieve afsluiting is de weg niet langer een doorgaande weg voor al het verkeer waardoor de verkeersintensiteit zal afnemen. In dit voorbeeld is een geslotenverklaring voor uitgaand verkeer niet toegepast.
[ link ]

Figuur 17. Erftoegangsweg type I en II binnen de bebouwde kom: 30 km/h of buiten de bebouwde kom: 60 km/h – tweerichtingsverkeer met enkele BFA (doseren)

Het betreft hier een doseersituatie die zowel binnen als buiten de bebouwde kom voorkomt. De doseerinstallatie maakt de weg minder aantrekkelijk voor doorgaand verkeer. Een geslotenverklaring is niet nodig, want het gaat om doseren en niet om afsluiten.
[ link ]

Figuur 18. Erftoegangsweg type I buiten de bebouwde kom: 60 km/h – tweerichtingsverkeer met dubbele BFA (selectief)

Het betreft hier een poortsituatie die buiten de bebouwde kom voorkomt. Door de selectieve afsluiting is de weg niet langer een doorgaande weg voor al het verkeer, waardoor de verkeersintensiteit zal afnemen. Door de dubbele uitvoering heeft het systeem een grote capaciteit, wat van belang kan zijn als er veel ontheffinghouders zijn. Dit is ook van belang voor als er op sommige momenten voldoende doorstroming moet zijn. De BFA's kunnen dan worden verzonken.
[ link ]

Figuur 19. Erftoegangsweg type I buiten de bebouwde kom: 60 km/h – tweerichtingsverkeer met dubbele BFA (doseren)

Het betreft hier een doseersituatie die zowel binnen als buiten de bebouwde kom voorkomt. Als in een situatie binnen de bebouwde kom gekozen wordt voor een signaleringslantaarn, kan bord J32 achterwege blijven. De afstandsaanduiding moet dan op het voorwaarschuwingsbord worden geplaatst. De doseerinstallatie maakt de weg minder aantrekkelijk voor doorgaand verkeer. Door de dubbele uitvoering heeft het systeem een grote capaciteit. Dit kan van belang zijn voor als er op sommige momenten voldoende doorstroming moet zijn. De BFA's kunnen dan worden verzonken. Een geslotenverklaring is hier niet nodig.
[ link ]

Figuur 20. Gebiedsontsluitingsweg binnen en buiten de bebouwde kom – tweerichtingsverkeer met gescheiden (brom)fietspad en dubbele BFA (selectief)

Het betreft hier een poortsituatie binnen of buiten de bebouwde kom. Door de selectieve afsluiting is de weg niet langer een doorgaande weg voor al het verkeer waardoor de verkeersintensiteit zal afnemen. Buiten de bebouwde kom moet de maximale snelheid beperkt worden tot 60 km/h en de voorwaarschuwing op 200 m staan. Binnen de bebouwde kom hoeft de maximale snelheid niet te worden aangepast. Door de dubbele uitvoering heeft het systeem een grote capaciteit, wat van belang kan zijn als er veel ontheffinghouders zijn. Dit is ook van belang voor als er op sommige momenten voldoende doorstroming moet zijn. De BFA's kunnen dan worden verzonken.
[ link ]

Figuur 21. Gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom: 50 km/h of buiten de bebouwde kom – tweerichtingsverkeer met gescheiden (brom)fietspad en enkele BFA (doseren)

Het betreft hier een doseersituatie die zowel binnen als buiten de bebouwde kom voorkomt. De doseerinstallatie maakt de weg minder aantrekkelijk voor doorgaand verkeer. Buiten de bebouwde kom moet de maximale snelheid beperkt worden tot 60 km/h en de voorwaarschuwing op 200 m staan. Binnen de bebouwde kom hoeft de maximale snelheid niet te worden aangepast. Door de dubbele uitvoering heeft het systeem een grote capaciteit. Dit is van belang voor als er op sommige momenten voldoende doorstroming moet zijn. De BFA's kunnen dan worden verzonken.