Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek visuele inspectie 2011
Deze tekst is gepubliceerd op 12-11-14

Inleiding

In dit handboek is een visuele inspectiemethode voor verhardingen beschreven, geënt op de huidige praktijk en ontwikkelingen van het wegbeheer in Nederland. Het handboek, met de daarin opgenomen schadecatalogus, is een resultaat van de werkzaamheden van de ‘Gebruikersgroep Wegbeheer’.
De basis voor publicatie 146a gaat terug naar 1976, toen de toenmalige Stichting Studie Centrum Wegenbouw (SCW) de werkgroep ‘Wegbeheer’ startte. Dit resulteerde in 1982 in de ‘Handleiding en Schadecatalogus voor het Visueel Inspecteren van Wegen’. Diverse werkgroepen hebben de afgelopen jaren studies uitgevoerd die tot aanpassing van de schadecatalogus hebben geleid.
Daarnaast vragen ontwikkelingen in de markt om een continue toetsing van de inspectiemethodiek en de schadecatalogus. Te denken valt hierbij aan allerhande nieuwe materiaalsoorten, zoals tweelaags zoab, emulsie- asfaltbeton en conserveringsmethodieken.
De Gebruikersgroep Wegbeheer heeft de methodiek van de visuele inspectie beschreven in twee publicaties:
  • ‘Handboek visuele inspectie’ (CROW-publicatie 146a);
  • ‘Handleiding globale visuele inspectie’ (CROWpublicatie 146b).
Daarnaast is een afzonderlijke inspectiekaart uitgebracht, waarop alle relevante informatie over de globale visuele inspectie voor de inspecteur bondig is samengevat.
De methode en de gereedschappen voor het visueel inspecteren van verhardingen, en de plaats van de visuele inspectie in de methodiek van het wegbeheer, staan beschreven in dit handboek. Hierin is ook de schadecatalogus opgenomen. Daarin zijn de diverse schades die bij de visuele inspectie worden beoordeeld, afzonderlijk gedefinieerd. Ook de wijze van beoordeling is in dit handboek vastgelegd. Ter ondersteuning is gebruikgemaakt van tekeningen. De foto’s gelden slechts ter illustratie als algemene aanduiding van de schade.
De schadecatalogus moet worden gezien als de standaard voor de beschrijving van de diverse schades. Bovendien zijn in de schadecatalogus specifieke richtlijnen gegeven voor de uitvoering van de gedetailleerde visuele inspectie.
Voor de uitvoering van de globale visuele inspectie is een afzonderlijke handleiding uitgebracht.
Bij de tabellen waarin de ernst van de schade wordt gedefinieerd, zijn voor een aantal schades per ernst- klasse verschillende criteria opgenomen. De regel geldt dat als aan een van de criteria wordt voldaan, de schade daarmee in de desbetreffende klasse valt. Als aan criteria van verschillende ernstklassen wordt voldaan, geldt de hoogste ernstklasse.
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit inspecteurs en beheerders van wegennetten voor lagereordewegen (gemeenten en waterschappen). Ook voor het provinciale- en rijkswegennet is de beschreven methodiek van inspectie toepasbaar. De beschreven methodiek is geschikt voor alle verharde wegen binnen en buiten de bebouwde kom.
In het vervolg van dit handboek zal in de tekst de globale visuele inspectie gemakshalve worden ingekort tot globale inspectie en de gedetailleerde visuele inspectie tot gedetailleerde inspectie.