Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek visuele inspectie 2011
Deze tekst is gepubliceerd op 24-11-14

Visuele inspectie

Doel
Het doel van de visuele inspectie is het herkennen, beoordelen en eenduidig vastleggen van zichtbare schades. De weg wordt op technische gronden bekeken en de schades worden in kwalitatieve en kwantitatieve zin, dat wil zeggen naar ernst en omvang, beoordeeld. De resultaten van de objectieve beoordeling geven een beeld van de conditie van de weg.
Visuele inspecties
In de methodiek van het wegbeheer zijn de volgende visuele inspecties te onderscheiden:
  • de globale inspectie;
  • de inspectie klein onderhoud;
  • de gedetailleerde inspectie;
  • de veiligheidsinspectie.
Deze inspecties samen bieden de wegbeheerder een gereedschap om het beheer van een wegennet uit te voeren. Daarbij kan tegemoet worden gekomen aan de behoefte om op netwerkniveau inzicht te krijgen in kwaliteit en benodigde budgetten. Ook kan hiermee op projectniveau rechtstreeks invulling worden gegeven aan de uitvoering van onderhoud of het verrichten van onderzoek naar de conditie van de verharding.
Omdat de doelstelling van de genoemde inspectievormen ver uiteenloopt, is het logisch dat de inhoud van de inspectievormen van karakter verschilt.
Globale inspectie
De globale inspectie neemt een centrale plaats in binnen de methodiek van het wegbeheer. De globale inspectie heeft ten doel om snel en efficiënt op netwerkniveau informatie te verzamelen over de verhardingstechnische conditie van het gehele wegennet. De globale inspectie wordt gebruikt voor:
  • het opstellen van netwerkplanningen en begrotingen;
  • het opstellen van kwaliteitsoverzichten.
Aanbevolen wordt de globale inspectie jaarlijks op het gehele wegennet uit te voeren. Alleen dan kan het verloop van de kwaliteit van de wegverhardingen in de tijd worden gevolgd. De globale inspectie geeft weinig informatie over de plaats en omvang van de schade. Ter indicatie wordt tijdens de globale inspectie, in voorkomende gevallen, tevens de noodzaak tot het uitvoeren van klein onderhoud aangegeven.
Voor de praktische uitvoering van de globale inspectie is een afzonderlijke handleiding uitgebracht (CROWpublicatie 146b ‘Handleiding globale visuele inspectie’).
[ link ]

Figuur 1. Inspectie in uitvoering

Inspectie klein onderhoud
De inspectie klein onderhoud heeft als doel om op structurele wijze kleine gebreken op te sporen en vast te leggen, die in het lopende begrotingsjaar moeten worden gerepareerd. De belangrijkste doelstellingen die hierbij een rol spelen zijn:
  • het voorkomen van een verminderde verkeersveiligheid en berijdbaarheid;
  • het behoud van structurele waarde van de wegconstructie;
  • het minimaliseren van risico’s in het kader van aansprakelijkheidsstellingen.
Door de slechte plekken in de verharding te repareren of te conserveren, wordt de spreiding in de kwaliteit op het weg- vakonderdeel geringer. De levensduur van de verharding over het gehele wegvakonderdeel wordt hiermee verlengd. De registratie van het uit te voeren klein onderhoud kan worden gekoppeld aan een afzonderlijke registratie van klachten.
De inspectie klein onderhoud dient een aantal malen per jaar te worden uitgevoerd. De wijze van uitvoering staat vrij. Elke wegbeheerder hanteert hiervoor zijn eigen systematiek, die past binnen de organisatie van zijn dienst.
Gedetailleerde inspectie
De gedetailleerde inspectie heeft ten doel het op projectniveau nauwkeurig vastleggen van de visuele conditie van de wegverharding. De gedetailleerde inspectie is de meest uitgebreide en nauwkeurige inspectie, waarbij in principe alle schades worden beoordeeld. De definities van de ernstklassen die hiervoor zijn opgesteld, zijn ook gehanteerd bij de globale inspectie en de inspectie klein onderhoud. De gedetailleerde inspectie zelf heeft geen plaats binnen de methode van wegbeheer, maar wordt voor specifieke doeleinden gebruikt, zoals:
  • overdracht van wegen;
  • aansprakelijkheidsstellingen;
  • arbitragezaken;
  • verhardingsadviezen;
  • onderzoek op projectniveau;
  • vastlegging van nulsituaties (bijvoorbeeld bij geplande bouwactiviteiten).
Voor de gedetailleerde inspectie is geen vaste frequentie voor uitvoering aan te geven. Naar gelang de specifieke behoefte van de beheerder wordt deze vorm van inspectie uitgevoerd. In de schadecatalogi (hoofdstuk 2 tot en met 4) zijn alle schades uitvoerig beschreven.
Veiligheidsinspectie
Gedurende het gehele jaar vinden regelmatig veiligheidsinspecties plaats. In feite is de wijze van uitvoering vrij. De veiligheidsinspectie is gericht op de veiligheid van de weggebruiker en het voorkomen van claims en aansprakelijkheidsstelling. Het gaat dan vooral om het signaleren van schades die ongevallen tot gevolg kunnen hebben. Constatering van een dergelijke schade betekent wel dat de schade direct dient te worden hersteld.