Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Wegbeheer 2019
Deze tekst is gepubliceerd op 28-08-18

3.3. Overige bronnen

In het beheerproces is behalve uit de globale inspectie ook informatie over de kwaliteit van de verhardingen te verkrijgen uit:
  • De gedetailleerde inspectie;
  • De klein onderhoudsinspectie;
  • De veiligheidsinspectie;
  • Klachten en meldingen.
Elk van deze bronnen wordt hierna kort toegelicht.
Gedetailleerde inspectie
De gedetailleerde inspectie dient bijvoorbeeld voor het beoordelen van de onderhoudstoestand in het kader van wegoverdracht of het vaststellen van een nul-situatie. Deze inspectie wordt op projectniveau uitgevoerd.
Klein onderhoudsinspectie
Bij het uitvoeren van de globale inspectie geeft de inspecteur aan of klein onderhoud noodzakelijk is. De inspecteur beoordeelt het wegvakonderdeel vervolgens alsof de ernstige schade al door het uitvoeren van klein onderhoud is hersteld. Na de globale inspectie kan de beheerder een lijst genereren van de wegvakonderdelen waarvoor klein onderhoud is aangegeven. Daarnaast voert de beheerder een aantal malen per jaar de klein onderhoudsinspectie uit. Hierbij bekijkt de inspecteur de wegvakonderdelen nader en stelt hij direct het type onderhoud vast. De klein onderhoudsinspectie kan in het kader van reguliere of gerichte schouwen plaatsvinden. Het combineren van de klein onderhoudsinspectie met de reguliere schouwen verhoogt de efficiëntie en inzet van middelen. Het resultaat van de klein onderhoudsinspectie is een lijst van gebreken en maatregelen aan de hand waarvan een reparatieploeg de schade kan herstellen.
Veiligheidsinspectie
Gedurende het gehele jaar vinden regelmatig veiligheidsinspecties plaats. De wijze van uitvoering is vrij. De veiligheidsinspectie is gericht op de veiligheid van de weggebruiker en het voorkomen van claims en aansprakelijkheidsstelling. Het gaat dan vooral om het signaleren van schades die ongevallen tot gevolg kunnen hebben. Constatering van een dergelijke schade betekent wel dat de schade direct dient te worden hersteld.
Klachten en meldingen
Informatie over de onderhoudstoestand komt ook binnen door klachten en meldingen van burgers en eigen personeel. Het registreren van de meldingen in een apart klachten- of meldingensysteem verhoogt de efficiëntie van aanpak en herstel. De beheerder kan de meldingen dan volgen. De verantwoordelijke medewerker beoordeelt de urgentie van de melding en draagt zorg voor de afhandeling. Het herstel valt veelal onder het klein onderhoud. De resultaten worden niet in de methode opgenomen. De beheerder kan wel op basis van analyses wegvakonderdelen waarover klachten en meldingen zijn ontvangen, opvoeren voor groot onderhoud in de planning en begroting.
Metingen
Metingen behoren ook tot de groep variabele gegevens. De resultaten zijn categorie a- of categorie b-gegevens.
Categorie a-metingen
De categorie a-metingen kunnen gebruikt worden voor het opstellen van de planning en begroting. Ze zijn niet beslist noodzakelijk voor het opstellen hiervan, maar als ze er zijn, worden ze meegenomen. Sterker nog: als naast de inspectieresultaten ook meetresultaten beschikbaar zijn, zijn deze laatste maatgevend. Uitgangspunt is namelijk dat de resultaten van de metingen nauwkeuriger zijn dan de resultaten van de globale inspectie. Wanneer beschikbaar, prevaleert een aantal categorie a-meetresultaten boven de resultaten van de globale inspectie. Als beide beschikbaar zijn, gaan de resultaten van spoorvormingsmetingen bij het bepalen van het planjaar en de maatregelen voor de waarnemingen over de dwarsonvlakheid. Het meten van de spoorvorming door een meetvoertuig is namelijk nauwkeuriger dan de beoordeling van de dwarsonvlakheid bij de globale inspectie.
Categorie a-metingen zijn langsonvlakheid, spoorvorming, comfort voor fietspaden en structurele waarde (draagkracht). Deze resultaten doen bij de toetsing aan de richtlijnen en het bepalen van de maatregelen direct mee. De metingen vervangen de beoordelingen van de globale inspectie voor dwarsonvlakheid of oneffenheden.
Categorie b-metingen
Categorie b-metingen worden alleen op projectniveau toegepast. De methode gebruikt ze niet bij het opstellen van de planningen en begrotingen. De beheerder kan buiten de methode de resultaten interpreteren en vertalen naar planjaren en maatregelen. Categorie b-metingen zijn stroefheid, en waterdoorlatendheid bij asfalt-deklagen en lastoverdracht bij betonverhardingen.
In de tabellen B4 tot en met B6 en figuur B3 is een voorbeeldsituatie weergegeven. De meeste gegevens van de categorieën b en c zijn slechts bedoeld als mogelijke informatie. In de praktijk zal de wegbeheerder steeds zelf moeten overwegen welke gegevens hij voor de methode beschikbaar wil hebben.
Tabel B4. Categorie a-gegevens voorbeeldsituatie
Wegnummer: 45100
Wegtype: licht belaste weg
Ondergrond: zand
Wegnaam: Kastanjedreef Wegvak: 1
a Inventarisatiegegeven s
Wegvakonderdeel Opper-
vlakte (m
2
)
Verhardingssoortl Jaar van
aanleg groot
onderhoud
conserveren
RB
VPR
VPL
PSL
Rijbaan
voetpad rechts
voetpad links
parkeerstrook L
500
225
200
225
oppervlakbehandeling
tegels
betonstraatstenen
cementbeton, onverdeuveld
1988
1988
1988
1988
2000
2008
2008
1998
2011
Wegvakonderdeel Wegtype Omschrijving wegtype
RB
VPR
VPL
PSL
Rijbaan
voetpad rechts
voetpad links
parkeerstrook L
4
6
6
5
licht belaste weg; buurtontsluiitngsweg
weg in verblijfsgebied; voetpad
weg in verblijfsgebied; voetpad
weg in woongebied; parkeerterrein
b Globale inspectiegegevens
Wegvlakonderdeel Rafeling Dwarsonlvlakheid Oneffenheden Scheurvorming Voegvulling Klein onderhoud
RB
VPR
VPL
PSL
M2 M1
L1
M1
geen
geen
E2
geen
L1


M1



M2
nee
ja
nee
nee
c Metingen
Wegvakonderdeel Langsonvlakheid Spoorvorming Comfort
RB
VPR
VPL
PSL
geen
geen
geen
geen
geen
geen
geen
geen
geen
geen
geen
geen
Tabel B5. Categorie b-gegevens voorbeeldsituatie
Beheerder: De Hoge Veenen
Totaal aantal wegvakken: 2
Beginpunt: Hoofdweg
Verkeersintensiteit: 110 mvt/etm
Totale weglengte: 250 m
Eindpunt: Zijweg klinkers
Vrachtverkeer: 5%
Busroute: nee
Geografische ligging: Bomenwijk
Gegevens per wegvakonderdeel
Wegvakonderdeel Breedte (m) Constructietype Dikte en Fundering Kolken
RB
VPR
VPL
PSL
5
3
2
3
licht
middelzwaar
middelzwaar
zwaar
100 mm asfalt op 200 mm menggranulaat
tegels op zand
betonstraatstenen op zand
fijn gebezemd cementbeton op zand
ja beide zijden
nee
nee
nee
Tabel B6. Categorie c-gegevens voorbeeldsituatie
Verkeersmaatregelen:
Strooiroute:
RVV-borden:
Verlichting:
Straatnaambord:
eenrichtingsverkeer
ja
eenrichtingsverkeer (1), parkeerverbod (2), bushalte (1)
ja
1x
Gegevens per wegvakonderdeel
Wegvakonderdeel Markering
RB
VPR
VPL
PSL
asstreep 1 - 3, haaientanden
geen
geen
onderbroken streep
[ link ]

Figuur B3. Plattegrond van de voorbeeldsituatie met wegvakindeling