Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Afstemmen en hinderanalyse bij werk in uitvoering
Deze tekst is gepubliceerd op 02-10-15

Verschillen per aanbestedings- en contractvorm

In de praktijk worden werken op verschillende manieren aanbesteed. De rol en de verantwoordelijkheid van zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer zijn bij de diverse aanbestedingen verschillend. Bij traditionele aanbestedingen wordt het ontwerp volledig door de opdrachtgever gemaakt, inclusief faserings- en bereikbaarheidsplannen, en uitgevoerd door een aannemer. Werken worden steeds vaker in de vorm van design&construct of engineering&construct aanbestedingen in de markt gezet (al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld onderhoud en/of financiering: DBFM: design, build finance and maintain). Een andere nieuwe ontwikkeling is werken waarin de opdrachtnemer en de opdrachtgever de samenwerking juridisch organiseren in een alliantie. In de nieuwe vormen zijn de taken en verantwoordelijkheden van de opdrachtgever in een beperkte of grote mate overgedragen aan de opdrachtnemer. Dit betekent ook voor de wegbeheerder een nieuwe invulling van verantwoordelijkheden.
Voor het afstemmen maakt dit in zoverre een verschil dat bij de niet-traditionele aanbestedingen een deel van de rol van de opdrachtgever bij de afstemming op een zeker moment door de aannemer wordt overgenomen. De wegbeheerder blijft echter te allen tijde eindverantwoordelijk voor het project en zal vanuit die verantwoordelijkheid met de andere wegbeheerders beslissen. De aannemer heeft een adviserende rol. De aannemer kan bijvoorbeeld actief participeren in het afstemoverleg, zijn ontwerpproces daar op aanpassen en tijdig voorstellen voor het ontwerp en de fasering inbrengen of via de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) met een voorstel voor een hinderarme aanpak komen. Het is van belang dat de rol en verantwoordelijkheden van de aannemer goed in de contracten wordt vastgelegd. Ook moet worden vastgelegd hoe de aannemer moet omgaan met besluiten van het overleg. Belangrijk is dat ook goed wordt vastgelegd hoe de rol van de betrokken wegbeheerder(s) en de rol van de opdrachtgever(s) wordt ingevuld in relatie tot de aard van het contract. Het contract is leidend voor de contractanten en het moet helder zijn dat het contract zich niet alleen richt op de technische uitvoering van het project maar ook het beperken van de hinder. De aannemer moet daarmee dus ook extern worden gericht en er belang bij hebben dat de verkeershinder wordt beperkt.
Wanneer de beperking van de verkeershinder een taak is van het uitvoerende bouwbedrijf (de aannemer), is het belangrijk dat de functionele, operationele en technische eisen die daaraan gesteld worden ook reëel zijn.
Dit betekent dat in de voorbereiding van de aanbesteding de wegbeheerder goed moet nadenken over functionele en specifieke eisen. Ook betekent het dat regelmatig moet worden geverifieerd of de eisen nog correct zijn en haalbaar zijn binnen de kaders die de wegbeheerder stelt. Dit kan bijvoorbeeld met een gedetailleerde verkeershinderanalyse, waarbij de verwachte hinder wordt geschat aan de hand van een mogelijke ontwerpinschatting en een mogelijke bouwfasering. Als verkeershinderbeleving een beoordelingscriterium bij de aanbesteding is, moet de wegbeheerder bij de voorbereiding van de aanbesteding nadenken over de referentie, wat gemeten moet worden, en of de meetwaarde wel eenduidig te relateren is aan de inspanning van het bouwbedrijf.
KADER 20 Voorbeeld van de toetsing van de haalbaarheid van de bestekseisen
Als voorbeeld kan gedacht worden aan werkzaamheden op een dubbelstrooksrotonde. Als de wegbeheerder vastlegt in een bestek dat tijdens een werk één rijstrook op de rotonde vrij moet zijn voor autoverkeer, dan moet wel getoetst zijn of het verkeer op deze ene rijstrook is af te wikkelen, al dan niet in combinatie met een reëel haalbare reductie van het verkeersaanbod.

Als verkeershinder een belangrijk aspect is bij de uitvoering van het project, dan kan er ook de behoefte zijn dit aspect te laten meewegen bij de beoordeling van de aanbiedingen van de bouwbedrijven. In dat geval wordt niet alleen op prijs beoordeeld, maar wordt beoordeeld op de EMVI. In CROW-publicatie 253 ‘Gunnen op waarde’ [12] worden aan de hand van casus methoden aangereikt om de EMVI vast te stellen.
Bouwend Nederland geeft in ‘Bouwen met maximale doorstroming deel 1: Handreiking EMVI Minder Hinder’ [13] invulling aan deze CROW-publicatie en betrekt daarbij ook de ‘Handleiding EMVI Rijkswaterstaat 2009’ [14] . Er is in deze handreiking aangesloten bij de hindercategorisering van wegwerkzaamheden zoals RWS die hanteert in de planning van wegwerkzaamheden.
Uit deze en andere publicaties valt af te leiden dat gunnen op minder hinder effectief kan zijn. Gunnen op minder hinder vraagt echter om een goede formulering van de na te streven doelen, een transparante beoordelingsmethode met voldoende ruimte voor de aannemer voor beïnvloeding van de score, en een adequate verwerking in het contract. Hierbij kan worden gedacht aan de vertaling van de aanbieding naar contracteisen en het instellen van een bonus-malusregeling die rekening houdt met de werkelijke vertraging voor de weggebruiker en een eventuele uitloop van het werk. Uiteindelijk moet het plan uit de aanbesteding ook in de praktijk effectief zijn.
Er moet rekening mee worden gehouden dat als er wijzigingen tijdens de uitvoering nodig zijn, deze moeten worden getoetst aan de EMVI-criteria. Wijzigingen die de criteria en de achterliggende uitgangspunten te veel ondergraven, zijn niet meer mogelijk bij de uitvoering. Zie verder kader 21.
KADER 21 Voorbeeld van EMVI-criteria in aanbesteding
A1 Hoevelaken Barneveld
De inschrijvers kregen voor dit project onder ander de volgende vraag te beantwoorden:
“De A1 is één van de belangrijkste oost-west verbindingen in het Nederlandse snelwegennet. Voor de uitvoering van de werkzaamheden in het kader van de overeenkomst is het onvermijdelijk dat een rijbaan gedurende de tijdsduur van asfalteringswerkzaamheden wordt afgesloten voor het verkeer. Het verkeer zal via omleidingsroutes worden omgeleid. Daarnaast is de verwachting dat veel verkeer gedurende een rijbaanafsluiting gebruik zal gaan maken van het onderliggende wegennet. Dit zal tot extra belasting leiden op het onderliggende wegennet.
Om de overlast van de werkzaamheden voor de weggebruikers en tegelijkertijd de belasting op het onderliggende wegennet zo veel mogelijk te beperken, is het van belang de rijbaanafsluitingen zo kort mogelijk te houden.
Geef duidelijk en onderbouwd aan hoeveel tijd rijbaanafsluiting de inschrijver denkt nodig te zullen hebben voor de verkozen werkwijze. Geef, indien relevant, de afwijkingsrisico’s aan en de daarmee samenhangende afwijkingsomvang.”
Naast het minimaliseren van de verkeershinder zijn bij het bepalen van de economisch meest voordelige inschrijving ook het projectmanagement en de inschrijvingsprijs meegenomen.
Voor de beoordeling van de minimalisatie van de verkeershinder hebben afzonderlijke beoordelaars een rapportcijfer bepaald en daarbij een onderbouwing gegeven. Zij hebben onder andere gelet op:
  • Hoe is er nagedacht over maximalisatie van doorstroming?
  • Worden termijnen als hinderminimalisatie, informatievoorziening en dergelijke gebruikt en uitgelegd?
  • Welke processen zijn gericht op publieksvriendelijk werken/minimalisatie hinder?
  • Hoe wordt de operationele organisatie ingericht voor de sturing op doorstroming en risicobeheersing?
  • Zijn er oplossingen bedacht om minimalisatie hinder te bevorderen?
  • Tijdsduur rijbaanafsluitingen en risicobeheersing van die tijdsduur.
  • Is er in het plan aandacht besteed aan de afwikkeling van het regionaal verkeer via het onderliggend wegennet?
  • Hulpdiensten tijdens rijbaanafsluiting.
  • Hoe zijn de verkeersmaatregelen georganiseerd en geborgd?
  • Hoe is georganiseerd dat het materieel gereedstaat om zo snel mogelijk het overlagen te starten? Bijvoorbeeld: asfaltsets die al op een gereedstaan zodat meteen de weg kan worden opgegaan. En hoe wordt aan het eind van een nachtafsluiting het materieel tijdelijk neergezet zodat er in de ochtendspits geen hinder ontstaat vanwege zichtbare opruimwerkzaamheden?
  • Worden in de aanbieding voorbeeldscenario’s aangeboden?
Na het berekenen van de individuele scores is een gemiddelde van de scores berekend.
Bedrijven kunnen hiermee worden uitgedaagd om te komen met ‘slimme’ oplossingen op het gebied van techniek, proces en organisatie. Door goed aan te geven welke eisen er gelden kunnen bedrijven ook met vernieuwende voorstellen komen, zoals ‘flex-omleidingen’ en ‘flex-bruggen’.
Het is van belang dat de gehele aanvraag (vraagspecificatie, verkeersplannen, eisen, contracten, voorwaarden en gunningcriteria) consistent is en leidt tot het gewenste gedrag en de gewenste coöperatieve samenwerking.
Voorkomen moet worden dat er bepalingen worden toegevoegd die ongewenst gedrag kunnen veroorzaken. Bekende voorbeelden daarvan zijn:
  • Het in de voorwaarden opnemen van de bepaling dat de aannemer ongelimiteerd aansprakelijk is voor schade geleden door de opdrachtgever en door derden ten gevolge van het niet nakomen van verplichtingen. Dat betekent dat bij tegenvallers in de uitvoering, zoals vertragingen in de planning, de aannemer een claim krijgt. Hierdoor zal de focus van de aannemer liggen op het nakomen van het contract in plaats van op een soepele samenwerking. Tegenwoordig wordt veelal een limiet aangebracht van 10% van de aanneemsom en wordt beter gekeken hoe met claims van derden moet worden omgegaan. Goede communicatie en samenwerking tussen aannemer en wegbeheerder speelt hierbij een belangrijke rol.
  • Er kan worden gegund op ondermeer een korte doorlooptijd, al dan niet in combinatie met sneller opleveren. Daarbij gelden kaders zoals wanneer wel of niet mag worden gewerkt, wanneer voorstellen moeten zijn ingediend en wie akkoord moet geven op versnellingvoorstellen. Zowel bonussen als boetes moeten in verhouding staan tot de uitvoeringskosten om te zorgen dat de prikkel effectief is.
  • De veiligheidsmaatregelen uit CROW-publicatiereeks 96a/b [2] kunnen op gespannen voet staan met de gestelde beperkingen aan de afsluiting van rijstroken en beperkingen van de uitvoeringstijd. Indien niet duidelijk wordt verwezen naar de veiligheidsmaatregelen kunnen situaties ontstaan waarbij er te weinig ruimte is om veilig te kunnen werken of dat er zelfs onvoldoende verkeersmaatregelen worden getroffen. Veiligheid wordt dan een onderdeel van de concurrentie.
CriteriumMaximale kwaliteits-
waarde in €
Beoordelings-
cijfer
Behaalde
kwaliteitswaarde
in €
Totalen in €
2 Minimalisatie verkeershinder € 1.000.000,–
3 Projectmanagement/
project- beheersing
€ 500.000,–
Kwaliteitswaarde criterium 2 en 3
Totale kwaliteitswaarde
Inschrijvingsprijs (EMVI criterium 1)
Fictieve inschrijvingsprijs (inschrijvingsprijs minus totale kwaliteitswaarde