Ontwerpfase
In de ontwerpfase (of voorbereidende fase) worden de uitgangspunten en voorwaarden uit het programma van eisen (of de vraagspecificatie) uitgewerkt tot een ontwerp. Afhankelijk van de contractvorm wordt in deze fase ook een verkeersplan opgesteld. Een verkeersplan is alleen van toepassing als er geen standaardverkeersmaatregel wordt getroffen.
[ link ]
In deze fase wordt afgewogen hoe de voor het werk benodigde ruimte en de voor het verkeer benodigde ruimte zodanig op elkaar kunnen worden afgestemd dat het risico van aanrijdingen aanvaardbaar klein is. Hierbij worden de eisen vanuit de omgeving en de raakvlakken en de uitvoerbaarheid van het werk in elkaar gepast. Bijvoorbeeld: in een dicht netwerk is de keuze om de weg af te sluiten en het verkeer om te leiden gemakkelijker dan in een situatie waar weinig of geen alternatieve routes mogelijk zijn. Als een omleiding geen reëel alternatief is en de doorstroming belangrijk is, wordt gekozen voor fasering in ruimte en tijd. Figuur 10. Elementen van de Ontwerpfase
Vertaal de eisen in maatregelen
In de maatregelboeken van de CROW-richtlijnen voor Werk in Uitvoering [1,2,11,12] zijn eisen, keuzebomen, principes en standaardmaatregelen opgenomen. Aan de hand hiervan worden de eisen uit de initiatieffase vertaald in maatregelen. Op netwerkniveau zijn, naast omleidingen, ook maatregelen mogelijk die het verkeersaanbod verminderen op het wegvak waar het werk plaatsvindt.
Vergunningen
In de ontwerpfase dienen de benodigde vergunningen en ontheffingen tijdig te worden aangevraagd. Vergunningplicht is geregeld in Wegenverkeerswet 1994 (WVW), Wet beheer rijkswaterstaatswerken (WBR) [w2] en provinciale en gemeentelijke verordeningen. Overleg met de wegbeheerder staat centraal, want de wegbeheerder is het bevoegd gezag voor het nemen van verkeersbesluiten en in veel gevallen de partij die de benodigde vergunningen en ontheffingen verleent. In bijlage III is informatie opgenomen over het Verkeersbesluit. In de laatste fase van het ontwerpproces worden de benodigde vergunningen en verkeersbesluiten aangevraagd en verleend. Niet alle verkeerstekens (op verkeersborden of op het wegdek) kunnen zonder meer op of langs de weg worden geplaatst of aangebracht. Dit geldt ook voor verkeerstekens die tijdelijk geplaatst of aangebracht worden. Voor een aantal verkeerstekens is een verkeersbesluit nodig. Dit verkeersbesluit moet door de wegbeheerder worden genomen. In bijlage III wordt ingegaan op de regels voor en achtergronden van het verkeersbesluit en de relatie met maatregelen bij werk in uitvoering.
Voorbeeld vergunningverlening gemeente Groningen
Elk jaar wordt er een draaiboek gemaakt met daarin alle voorgenomen werkzaamheden van de betrokken wegbeheerders (Rijkswaterstaat, provincies Groningen en Drenthe, gemeente Groningen). Wegbeheerders, hulpdiensten en openbaar vervoer komen een keer per maand bij elkaar om de stand van zaken door te nemen in verband met de bereikbaarheid.
Van aannemers, kraanbedrijven en nutsbedrijven wordt het volgende verlangd.
Van aannemers, kraanbedrijven en nutsbedrijven wordt het volgende verlangd.
- Bij reconstructie en onderhoud van wegen levert de aannemer een verkeersplan in waarin de volgende elementen zijn opgenomen:
- bordenplan RVV; - omleidingsroute werk in uitvoering; - communicatie; - projecten in de directe omgevingen afstemming met betrokken wegbeheerders; - planning werkzaamheden. - Alle kraanbedrijven dienen bij de gemeente een aanvraag in om bijvoorbeeld een ontheffing te krijgen om de straat of het trottoir te stremmen. Wordt daaraan niet voldaan, dan kan de kraan door handhavers worden weggestuurd.
- Nutsbedrijven die hun werkzaamheden niet gelijktijdig met die van de gemeente uitvoeren, moeten voor deze werkzaamheden zelf een vergunning aanvragen en zo nodig een verkeersplan maken.
- Bij utiliteitsbouw wordt een bouwveiligheidsplan ingeleverd, inclusief een verkeersplan als er sprake is van bijvoorbeeld rijroutes van bouwverkeer en stremming van de straat.
Bij goedkeuring krijgt de opdrachtnemer een ontheffing om de straat te stremmen. De ontheffing moet aanwezig zijn op het werk. Alle stremmingen komen op de website van de gemeente Groningen te staan. De gemeente communiceert rechtstreeks met de hulpdiensten, ziekenhuizen en de omgeving.
Communiceer
Afhankelijk van de contractvorm informeert de initiatiefnemende partij of de ontwerpende partij de relevante belanghebbenden over het werk, conform het overlegschema dat in de initiatieffase is opgesteld. Via de Veiligheidsregio worden politie, brandweer, en ambulancediensten op de hoogte gesteld over de uit te voeren werkzaamheden (zie ook paragraaf 4.5).
Werk de maatregelen uit
De standaardmaatregelen worden uitgewerkt tot een werkbeschrijving in een werkplan, verkeersplan en/of maatregelen-/ afzettingsplan. Bij eenvoudige werkzaamheden met een beperkte impact kan vaak worden volstaan met een principefiguur uit de maatregelpublicaties van de CROW-richtlijnen voor Werk in Uitvoering [1,2,11,12].
SPIN ondersteunt planningen Voor het plannen van wegwerkzaamheden en alle wegafzettingen gebruikt Rijkswaterstaat het Systeem Planning en Informatie Nederland (SPIN). Opdrachtnemers gebruiken SPIN om werkzaamheden en wegafzettingen te melden. Rijkswaterstaat beoordeelt vervolgens de werkzaamheden, maakt de planning en zorgt voor de communicatie met de weggebruiker. De applicatie SPIN ondersteunt het proces van het plannen van werkzaamheden. Hieronder valt ook de aanvraagprocedure van verkeersmaatregelen door opdrachtnemers bij de verkeersloketten van Rijkswaterstaat.