Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

WIU 2020 – Specificaties voor materiaal en materieel
Deze tekst is gepubliceerd op 15-04-20

Elektronisch informatiepaneel

Elektronische informatiepanelen worden bij wegwerkzaamheden en calamiteiten toegepast om aanvullende informatie te geven aan de weggebruiker over de werkzaamheden zelf of over de getroffen verkeersmaatregelen. Elektronische informatiepanelen kunnen een (bijna) onbeperkt scala aan teksten, pictogrammen, verkeersborden en andere afbeeldingen tonen. Er zijn twee uitvoeringen, te weten een eenkleurige (unicolour) uitvoering voor het weergeven van teksten en grafische afbeeldingen in de kleur geel/amber en een informatiepaneel met vijf basiskleuren voor het weergeven van teksten, RVV-verkeerstekens en meerkleurige grafische afbeeldingen. Onderstaande objecteisen voor elektronische informatiepanelen zijn voor een groot deel ontleend aan de specificaties voor informatiewagens van Rijkswaterstaat.
Uitvoering elektronisch informatiepaneel
Eis-ID Eistitel Eistekst Toelichting
INFP-01- 01 Algemene eisen uitvoering informatiepaneel Elektronische informatiepanelen voldoen aan de NEN-EN 12966 (Verticale verkeerstekens – Variabele verkeersborden).
INFP-01- 02 Functionele specificatie Rijkswaterstaat Elektronische informatiepanelen voldoen aan Functionele specificatie Informatiewagen van Rijkswaterstaat.
INFP-01- 03 Uitvoering beeldvlak Het beeldvlak van het informatiepaneel is geheel voorzien van beeldpunten (‘full-matrix’).
INFP-01- 04 Standaarduitvoering informatiepaneel In de standaarduitvoering van het informatiepaneel is het beeldvlak minimaal 112 beeldpunten breed en minimaal 80 beeldpunten hoog.
INFP-01- 05 Smalle uitvoering informatiepaneel In de smalle uitvoering van het informatiepaneel is het beeldvlak minimaal 80 beeldpunten breed en minimaal 80 beeldpunten hoog. De smalle uitvoering wordt met name toegepast bij
plaatsing op vluchtstroken op autosnelwegen.
INFP-01- 06 RAIN uitvoering informatiepaneel In de RAIN uitvoering van het informatiepaneel is het beeldvlak minimaal 80 beeldpunten breed en minimaal 160 beeldpunten hoog.
INFP-01- 07 Kleurstelling unicolour informatiepaneel Een unicolour informatiepaneel heeft beeldpunten in uitsluitend de kleur geel/amber en kan teksten en grafische afbeeldingen weergeven (vergelijkbaar met geel/zwarte bebording). Deze eis geldt voor de standaard en smalle uitvoering
INFP-01- 08 Kleurstelling informatiepaneel
met vijf basiskleuren
Een informatiepaneel met vijf basiskleuren kan per beeldpunt de kleuren geel, wit, rood, blauw of groen tonen (conform NEN-EN 12966-1). Deze uitvoering (RAIN) kan teksten, RVV-verkeerstekens en meerkleurige grafische afbeeldingen weergeven
INFP-01- 09 Kleurstelling in relatie tot overstraling Uit oogpunt van leesbaarheid worden de verkeerstekens op meerkleurige informatiepanelen uitgevoerd in witte figuratie op zwarte achtergrond met rode rand. Wanneer gebruik wordt gemaakt van zwarte figuratie op een witte achtergrond, bestaat de kans op overstraling van het verkeersteken door de witte achtergrond.
INFP-01- 10 Programmeerbaar paneel Het beeldvlak is vrij programmeerbaar; elk beeldpunt is afzonderlijk in of uit te schakelen.
INFP-01- 11 Begrijpelijkheid getoonde beelden De beelden worden voor de weggebruikers duidelijk zichtbaar en begrijpelijk weergegeven.
INFP-01- 12 Bediening op afstand De elektronische informatiepanelen zijn ter plekke en op afstand te programmeren.
INFP-01- 13 Toonbaarheid teksten en symbolen Het informatiepaneel kan zowel teksten als symbolen en
verkeerstekens weergeven.
INFP-01- 14 Kleurstelling informatiepaneel De draag- en bevestigingsconstructie van het informatiepaneel (met uitzondering van het beeldvlak) wordt uitgevoerd in een opvallende kleur geel Opvallende kleuren geel zijn:.
Signaalgeel = RAL1003
Zwavelgeel = RAL1016
Verkeersgeel = RAL1023
INFP-01- 15 Eisen actieraam Elektronische informatiepanelen zijn geplaatst in een retroreflecterend rood-wit actieraam (gesloten rechthoek) of boven een U-vormig retroreflecterend rood-wit actieraam. Het actieraam waarborgt de zichtbaarheid van de informatiewagen als het informatiepaneel buiten bedrijf is(zie paragraaf 5.2.5.3 voor de eisen aan het actieraam).
INFP-01- 16 Eisen actieraam De afbeelding van het rood-witte actieraam mag in het elektronische informatiepaneel worden getoond, mits het paneel continue in bedrijf is en daarmee de zichtbaarheid wordt gewaarborgd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de informatiepanelen die op autosnelwegen worden ingezet bij een rijdende afzetting in de nacht (RAIN).
Maatvoering elektronisch informatiepaneel
Eis-ID Eistitel Eistekst Toelichting
INFP-02- 01 Afmetingen standaardinformatiepaneel Het informatiepaneel in standaarduitvoering is 2,40 m breed (+/– 3%) en maximaal 2,00 m hoog.
INFP-02- 02 Afmetingen smal informatiepaneel Het informatiepaneel in smalle uitvoering is 1,70 m breed (+/– 3%) en maximaal 2,00 m hoog.
INFP-02- 03 Afmeting RAIN informatiepaneel Het informatiepaneel in RAIN uitvoering is 1,70 m breed (+/– 3%) en maximaal 2,00 m hoog.
INFP-02- 04 Afmetingen in relatie tot de drager Het paneel is niet breder dan het actieraam en de aanhanger (of andere vaste of mobiele drager).
Lettertype en letterhoogte elektronisch informatiepaneel
Eis-ID Eistitel Eistekst Toelichting
INFP-03- 01 Lettertype Het lettertype is Arial.
INFP-03- 02 Letterhoogte De letterhoogte is minimaal 240 mm (+/– 10%).
Luminantie elektronisch informatiepaneel
Eis-ID Eistitel Eistekst Toelichting
INFP-04- 01 Gemiddelde luminantie Bij uniforme aansturing van alle beeldpunten mogen de gemiddelde luminanties van twee willekeurig gekozen modules niet meer dan een factor 1,1 van elkaar verschillen.
INFP-04- 02 Zichtbaarheid flikkering Wanneer de lichtbronnen in het informatiepaneel in pulsmode werken, mag geen flikkering zichtbaar zijn. Dit houdt in dat de frequentie minimaal 90 Hz is.
INFP-04- 03 Optische prestatie De optische prestatie voldoet aan de NEN-EN 12966-1 conform tabel 5.
INFP-04- 04 Lichtmeetfiltering Er wordt een lichtmeetfiltering toegepast die, aan de hand van de gemeten gemiddelde waarde van het omgevingslicht gedurende elke 30-60 s, de luminantie van het informatiepaneel automatisch traploos binnen maximaal 10 s aanpast. Deze eis dient ter voorkoming van overstraling of verblinding
bij donkere omgeving.
INFP-04- 05 Lichtmeting De lichtmeting vindt plaats aan de voor- en achterzijde van het informatiepaneel.
INFP-04- 06 Dimming per kleur Per kleur wordt bij dimming een luminantieverhouding gerealiseerd die niet meer dan 20% hoger is dan de luminantieverhouding conform de geëiste luminantieverhoudingsklasse in de NEN-EN 12966-1, binnen de voor Nederland vastgestelde klasse.
INFP-04- 07 Relatieve niveau voor de dimming Het relatieve niveau voor de dimming is (als referentieniveau) instelbaar. Deze eis geldt in verband met uitzonderlijke omgevingslichtomstandigheden, zoals bij plaatsing nabij lichtmasten en andere lichtbronnen.
Tabel 5. Classificaties NEN-EN 12966-1
Optische prestatie-eis Klasse Toelichting
kleur voor tekst en pictogram C1
C2
voor wit
voor geel, rood, blauw en groen
luminantie (LA) L2
luminantieverhouding R2
bundelbreedte B5 horizontaal +15 /–15%
verticaal +0 / –5%
Informatie producent/leverancier/eigenaar elektronisch informatiepaneel
Eis-ID Eistitel Eistekst Toelichting
INFP-05- 01 Eisen aan productiekenmerk Elektronische informatiepanelen zijn voorzien van een productiekenmerk conform NEN-EN 12966-1.
INFP-05- 02 Eisen aan de aanduiding naam en/of logo eigenaar De eisen voor de sticker of afbeelding met naam en/of logo van de eigenaar op informatiepanelen zijn gelijk aan de desbetreffende eisen bij verkeersborden. Zie de eisen genoemd in paragraaf 5.2.3.
INFP-05- 03 Aanduiding naam en/of logo eigenaar op voorzijde informatiepaneel Op de voorzijde van het informatiepaneel is geen sticker of afbeelding met naam en/of logo aanwezig. Deze eis is aanvullend ten opzichte van de eis voor de afbeelding op verkeersborden en vaste informatieborden.