Toog
Figuur 9.18. Brug met toog
De toog is de verticale kromming van het brugdek. Een brug heeft bijna altijd een constructieve toog, de zeeg, die ervoor zorgt dat de brugconstructie onder eigen gewicht niet doorbuigt. Deze bedraagt al gauw enkele centimeters. De toog kan worden vergroot om functionele en visuele redenen. Functioneel ter voorkoming van plasvorming op de brug. Een brug kan visueel bewust een sterke toog hebben, bijvoorbeeld vanwege de uitstraling. Ook een negatieve toog behoort tot de mogelijkheden.
Figuur 9.19. Brug met veilige haakse aansluiting
Bij een sterke toog is wel aandacht nodig voor de toegankelijkheid van de brug. De beoogde gebruikersgroep bepaalt de maximaal toelaatbare toog. Zie paragraaf 5.5.
Figuur 9.20. Brug met negatieve toog, fietsonderdoor gang Buitenrustbruggen Haarlem
De maximaal gewenste toog kan in conflict zijn het profiel van vrije ruimte voor de gebruikers van de kruisende infrastructuur. Bijvoorbeeld bij een voetgangersbrug over een schaatsroute. Belangrijk is dat de gebruikersgroep die het meest gebruik maakt van de brug dit kan doen met het hoogste comfort. Soms is aanpassing van de omgeving mogelijk om ook de minst aanwezige gebruikersgroep comfort te bieden.