Halfverharding Halfverharde bermen kunnen eraan bijdragen dat: - de berm voldoende draagkracht heeft
- er een egaal bermoppervlak is naast de rijbaan
- er een goed grip is tussen het bermoppervlak en de banden van het voertuig
- het wegvlak goed aansluit op de berm (weinig hoogteverschil)
Dit kan leiden tot: - meer verkeersveiligheid
- minder bermschade
- minder randschade
Als de halfverharding of semi-verharding begroeid is, behoudt de berm haar groene uitstraling. Bovendien kan het afstromend wegwater op een natuurlijke manier in de grond wegzakken. Soorten halfverharding De halfverharding kan bestaan uit: - grasbetontegels, opgenomen in het bermoppervlak
- kunststofroosters, opgenomen in het bermoppervlak
- steenmengsels bestaande uit gebroken stenen, eventueel vermengd met zand
In Nederland zijn verschillende typen semi-verhardingen uitgetest. Zo kwam in een onderzoek van de provincie Overijssel de grasbetontegel op een doek van kunststof als beste naar voren wat betreft draagkracht, wrijvingsweerstand, beheer en onderhoud. In Noord-Brabant heeft men veel ervaring met het gebruik van Doornik-steen vermengd met bermgrond. Aanleg Aandachtspunten bij de aanleg van halfverharding zijn onder andere: - In de ideale situatie wordt de semi-verharding over de volle breedte van de vlucht- en bergingszone aangebracht. Uit het oogpunt van kosten kan, met name bij zandgronden, worden volstaan met een breedte van circa 0,60 meter.
- Soms wordt de halfverharding gebruikt als ‘rammelstrook’, om weggebruikers te waarschuwen dat ze van de weg raken en hen de gelegenheid te geven bij te sturen. In dat geval kan worden volstaan met een smallere strook.
- Er mag geen verhardingsmateriaal op de rijbaan terechtkomen als een voertuig dat in de berm is geraakt weer terugkomt op de rijbaan. Grind mag daarom niet worden toegepast. De halfverharding dient aan de bovenkant op de een of andere manier ‘gewapend’ te zijn.
- Het is belangrijk dat de weg visueel niet breder wordt door de halfverharding. Dit zou er namelijk toe kunnen leiden dat weggebruikers harder gaan rijden.
- Bij het ontwerp moet tevens rekening worden gehouden met de veiligheid van fietsers. Ribbels kunnen bijvoorbeeld tot valpartijen leiden. Een smalle gleuf tussen wegdek en halfverharding kan maken dat de band van een (wielren)fiets hierin klem komt te zitten. Dit kan ernstige ongelukken veroorzaken.
- Bij het overlagen van de rijbaan moet de berm op te hogen zijn. Dit om de berm (blijvend) op nagenoeg dezelfde hoogte te laten aansluiten op de verharding van de rijbaan. Dit betekent in veel gevallen dat de halfverharding op dat moment opnieuw gelegd moet worden.
- De berm zal meestal natuurlijker en sneller begroeid raken indien menging/vulling plaatsvindt met gebiedseigen materiaal.
|