Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Eenheid in rotondes
Deze tekst is gepubliceerd op 04-10-11

Afwikkeling fietsers en voetgangers

Bij een regelinstallatie kunnen fietsers in de regel per keer één tak oversteken. Links afslaande fietsers moeten daardoor vaak twee keer stoppen. Op grotere kruispunten moeten voetgangers vaak in twee etappes oversteken en op de middenberm wachten. De verliestijd wordt bepaald door de verkeersregeling. Met uitzondering van situaties met roodlichtnegatie of deelconflicten kan veilig worden overgestoken.
Rotondes met voorrang voor de fiets verhogen het comfort voor de fietsers, omdat ze maximaal één keer moeten stoppen en nauwelijks behoeven te wachten. Op rotondes zonder voorrang voor fietsers en zonder vrije doorgang voor voetgangers is de oversteekbaarheid voornamelijk afhankelijk van de hiaten in de stroom oprijdende en afslaande voertuigen, alsmede de snelheid van het afslaande verkeer en de aanwezigheid van een middengeleider. Fietsers en voetgangers kunnen bij aanwezigheid van een middengeleider gefaseerd de toe- en afrit oversteken. De vormgeving van de rotonde zorgt voor een overzichtelijke situatie en de rijsnelheden zijn laag, zodat oversteekhiaten goed kunnen worden ingeschat. Het wel of niet richting aangeven door afslaand autoverkeer is hierbij wel van invloed. In de regel is zowel wachttijd als verliestijd voor fietsers en voetgangers, ook zonder voorrang, korter dan bij een regelinstallatie.
Indien voor de capaciteit van het bus- en/of autoverkeer busstroken, bypasses of meer rijstroken worden toegepast en fietsers en voetgangers geen voorrang dan wel geen vrije doorgang hebben, wordt de oversteekbaarheid voor het fietsers en voetgangers aanzienlijk verslechterd. De oversteeklengte wordt immers vergroot, de snelheden worden hoger en de situatie wordt minder overzichtelijk.