Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom
Deze tekst is gepubliceerd op 30-01-23

Brom- en snorfiets

Bromfiets
Een bromfiets is een voertuig op twee, drie of vier wielen, waarvan de maximum constructiesnelheid 45 km/h bedraagt, met een benzinemotor met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 cm3 of een elektro- of dieselmotor met een maximumvermogen van 4 kW. Onder de verzamelnaam ‘bromfiets’ vallen verschillende typen voertuigen: de gewone tweewielige bromfiets, de snorfiets, de brommobiel, de speed-pedelec en bromfietsen in uitvoeringen met drie of vier wielen. In de Regeling voertuigen staan de eisen waaraan bromfietsen moeten voldoen.
Eigenschappen bromfiets
  • Bromfietsen met vier wielen hebben een maximale massa van 350 kilogram.
  • Een bromfiets moet twee remmen hebben die samen een remvertraging van 4,0 m/s2 kunnen realiseren.
  • Bromfietsen moeten een achteruitkijkspiegel hebben aan de linkerzijde.
  • De maximale geluidsproductie is 97 dB(A).
  • Een kenteken is verplicht. De kentekenplaat voor bromfietsen (en speed-pedelecs) heeft een gele ondergrond met zwarte tekens, die van snorfietsen een lichtblauwe ondergrond met witte tekens.
  • De maximumsnelheden bedragen:
      -30 km/h op fiets-/bromfietspaden binnen de bebouwde kom;
      -40 km/h op fiets-/bromfietspaden buiten de bebouwde kom;
      -45 km/h op de rijbanen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
  • Het is niet toegestaan met een snor- of bromfiets op autosnelwegen en autowegen te rijden, of op wegen met een geslotenverklaring.
  • Bromfietsers mogen in Nederland op wegen binnen de bebouwde kom niet de fietspaden en fietsstroken gebruiken, maar moeten het fiets-/bromfietspad of de rijbaan voor het autoverkeer gebruiken, tenzij anders aangegeven.
  • Voor het besturen van een bromfiets is een bromfietsrijbewijs nodig.
  • Vanaf 16 jaar mag men met een bromfietsrijbewijs op een bromfiets rijden.
  • Het dragen van een helm is verplicht, behalve voor bestuurders van brommobielen.
[ link ]

Figuur 3.8 Normvoertuig bromfiets

Snorfiets
De snorfiets is wettelijk gezien een speciale categorie binnen de bromfietsen. Er gelden dus de wettelijke eisen die ook aan bromfietsen worden gesteld. De maximale geluidsproductie is 90 dB(A). Ook voor de snorfiets is dus een bromfietsrijbewijs nodig. Snorfietsers moeten de gedragsregels voor fietsers volgen (tenzij anders is aangegeven). Ze mogen niet met zijn tweeën naast elkaar rijden. De maximumsnelheid bedraagt 25 km/h.
Snorfietsen hebben, althans op het moment van typegoedkeuring, een lagere constructiesnelheid (25 km/h) en een lager vermogen dan bromfietsen. De afmetingen wijken niet af van de van bromfietsen.
Fietsen met een elektrische hulpmotor, waarbij de aandrijfkracht onafhankelijk is van het trappen van de bestuurder, zijn volgens de wet snorfietsen.
Eigenschappen snorfiets
Snorfietsen worden vooral gebruikt voor stedelijk en recreatief gebruik. De echte snorfiets is in principe fietsvervangend. Snorfietsen mogen gebruikmaken van het fietspadennetwerk (en fietsstroken) en met uitgeschakelde motor ook van de onverplichte fietspaden (). Gemeenten kunnen met een verkeersbesluit bestuurders van snorfietsen verplichten om gebruik te maken van de rijbaan. Hiertoe komt onder het verplicht-fietspadbord een onderbord ‘snorfietsen niet toegestaan’. Alleen op de plekken waar de snorfiets op de rijbaan moet rijden, is een helm verplicht.
Brommobiel
Een brommobiel behoort wettelijk tot de categorie bromfietsen. Een brommobiel is gedefinieerd als een motorrijtuig op vier wielen, niet zijnde een gehandicaptenvoertuig, met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h en een ledige massa van minder dan 350 kg, de massa van de batterijen in elektrische voertuigen niet inbegrepen.
Op grond van Europese regelgeving moeten deze voertuigen op de weg worden toegelaten. In Nederland rijden circa 19.500 brommobielen rond (2023) ( [ link ] ).
Eigenschappen brommobiel
Voordelen van de brommobiel voor de gebruikers zijn (in vergelijking met een personenauto) dat er geen wegenbelasting hoeft te worden betaald en dat er geen rijbewijs B nodig is. Er is uiteraard wel een bromfietsrijbewijs nodig, evenals een WA-verzekering. De eigenschappen van een brommobiel staan in figuur 3.9.
  • De meeste brommobielen hebben een benzine- of dieselmotor maar er komen ook steeds meer elektrische modellen op de markt. Voor de motor geldt een maximumvermogen van 4 kW.
  • De maximale breedte is 2 meter.
  • Brommobielen zijn niet toegestaan op fietspaden, wegen met geslotenverklaring door bord C9, autowegen en autosnelwegen.
  • Er is geen helmdraagplicht.
  • Er moeten autogordels worden gebruikt.
  • Parkeren moet in parkeervakken.
  • Bestuurders van brommobielen moeten de gedragsregels voor automobilisten volgen.
  • De maximumsnelheid binnen en buiten de bebouwde kom is 45 km/h.
[ link ]

Figuur 3.9 Normvoertuig brommobiel

Speed-pedelec
Een speed-pedelec (‘high speed e-bike’) is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 km/h, waarvan de aandrijfkracht aanhoudt als hij harder gaat dan 25 km/h. Met zelf meetrappen is een snelheid van maximaal 45 km/h te bereiken, daarna valt de ondersteuning weg. Het motorvermogen is maximaal 4 kW. De speed-pedelec lijkt op een fiets, maar is wettelijk een bromfiets. Een bestuurder moet de gedragsregels voor een bromfietser volgen. Voor een speed-pedelec is een speciale helm ontwikkeld.
Eigenschappen speed-pedelec
  • De afmetingen zijn gelijk aan die van een standaardfiets (paragraaf 3.1.2).
  • Zie verder de eigenschappen van een bromfiets.