Fundering op palen
Wanneer de draagkrachtige laag zich verder onder het maaiveld bevindt, of trekkrachten opgenomen moeten worden, kan op palen worden gefundeerd. Mogelijke methoden voor het aanbrengen van palen zijn: heien, trillen, schroefboren en in de grond vormen. Soms is het noodzakelijk te onderzoeken of er een trillingsarme (bijvoorbeeld hoogfrequent trillen) of trillingsvrije (bijvoorbeeld schroefboren) methode gebruikt dient te worden om overlast of schade te voorkomen.
Prefab betonpalen
De meest gebruikte palen die worden geheid of getrild zijn prefab betonpalen. Deze palen zijn verkrijgbaar in een lengte tot circa 35 meter.
Stalen buispalen
Ook worden deze methoden voor stalen buispalen toegepast. Een voordeel van stalen buispalen is dat hier direct een brugconstructie op kan worden gemonteerd.
Figuur 9.9. Voetgangersbrug direct gefundeerd op stalen buispalen, Nesselande Rotterdam
In de grond gevormde palen
Bij het in de grond vormen van palen wordt er tot op de draagkrachtige laag een gat in de bodem gemaakt. In dit gat wordt eerst een wapeningskorf geplaatst en daarna beton gestort. De plaatsing van in de grond gevormde palen kan relatief snel. In de grond gevormde palen zijn grillig van uiterlijk.
Figuur 9.10. In de grond gevormde palen, brug Werk donken Breda
Schroefboren
Bij het schroefboren wordt met een spiraalboor (avegaar) een gat geboord. Tijdens het terugtrekken van de boor wordt via de boorkern beton in het gat aangebracht. Palen van dit type zijn bekend onder de naam Avegaar palen of mortelschroefpalen.