Heeft u vragen? U kunt ons ook bellen op tel: 0318-695315

Ontwerpwijzer fietsverkeer
Deze tekst is gepubliceerd op 09-05-16

Wat is een snelle fietsroute?

Een snelle fietsroute – ook wel snelfietsroute of fietssnelweg genoemd – is een regionale hoofdfietsroute die hoogwaardig is ingericht voor fietsverplaatsingen over langere afstanden (5 tot circa 30 kilometer). Snelle fietsroutes hebben een hogere kwaliteit en een andere verschijningsvorm dan de doorgaande en verbindende routes in het regionale netwerk. Ze kunnen nieuw worden aangelegd, maar het is ook mogelijk dat bestaande fietsroutes tot snelle fietsroute worden opgewaardeerd.
Al in de jaren zeventig werd geëxperimenteerd met snelle fietsroutes, bijvoorbeeld in Tilburg en Den Haag. Waar deze snelle fietsroutes vooral in steden zijn aangelegd, worden de huidige snelle fietsroutes aangelegd tussen de belangrijkste locaties in een regio (steden, kernen, omvangrijke voorzieningen, werklocaties en dergelijke). Snelle fietsroutes functioneren dus op een regionaal schaalniveau. Ze lopen ‘van poort tot poort’ of tot in de stad.
De benadering van snelle fietsroutes is anders en minder sectoraal dan vroeger. Bij de aanleg van nieuwe snelle fietsroutes is gebleken dat er meer nodig is dan alleen het toepassen van de maximale kwaliteitsrichtlijnen. Zowel ten aanzien van het ontwerp als ten aanzien van het proces en de communicatie zijn de afgelopen jaren lessen geleerd. Een snelle fietsroute over een lange afstand vraagt om extra ambitie voor de (ontwerp)snelheid en het vermijden van oponthoud. Een snelle fietsroute met een hoog gebruik of een hoge gebruikspotentie vraagt om extra breedte. Overigens vormen de vijf hoofdeisen voor fietsvriendelijke infrastructuur (samenhang, directheid, aantrekkelijkheid, veiligheid en comfort) ook de basis voor snelle fietsinfrastructuur (zie figuur 4-4).
[ link ]

Figuur 4-4. Naarmate het (verwachte) gebruik en de lengte van een snelle fietsroute toenemen, is een hoger ambitieniveau voor de kwaliteit vereist