9.2 Fietsstrook
Een fietsstrook is een door doorgetrokken of onderbroken strepen gemarkeerd gedeelte van de rijbaan waarop afbeeldingen van een fiets zijn aangebracht. Deze stroken zijn bestemd voor het fietsverkeer en invalidenvoertuigen. Andere bestuurders mogen fietsstroken met doorgetrokken strepen niet gebruiken. Bestuurders mogen hun voertuig niet laten stilstaan op een fietsstrook of op de rijbaan langs een fietsstrook. Dit geldt zowel voor fietsstroken met een onderbroken streep als voor fietsstroken met een doorgetrokken streep. Voor het aanbrengen of verwijderen van een fietsstrook is een verkeersbesluit nodig.
Bij uitritten, parkeerhavens en bushalten naast de rijbaan wordt de fietsstrook (plaatselijk) afgescheiden door een onderbroken streep (1-1) tenzij door een afwijkende verharding al een verschil is aangegeven. Zie figuur 9.3.
[ link ]
Figuur 9.3. Markering fietsstrook
Toepassingsgebied fietsstroken
Fietsstroken kunnen worden toegepast bij erftoegangswegen buiten de bebouwde kom (type I) en binnen de bebouwde kom op wegen met een maximumsnelheid van 30 km/h. Op gebiedsontsluitingwegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h of hoger wordt toepassing ervan vanwege verkeersveiligheid (combinatie van veel verkeer en relatief hoge rijsnelheid) afgeraden. Vrijliggende fietsvoorzieningen zijn dan aan te bevelen.
Markering van fietsstroken
Zowel de doorgetrokken als onderbroken streep heeft een breedte van 0,10 meter. Wordt de markering echter uitgevoerd in tegels of klinkers dan is de breedte afhankelijk van het toegepaste bestratingsmateriaal (minimaal 0,10 meter, maximaal 0,15 meter). De onderbroken strepen zijn 1,00 meter lang met een tussenruimte van 1,00 meter. De afbeelding van de fiets op het wegdek wordt bij het begin van de fietsstrook en na elke verharde zijweg aangebracht. Op de tussenliggende wegvakken wordt het fietssymbool op regelmatige afstanden herhaald (50 - 100 meter). Zie figuur 9.3. Voor maatvoering van het fietssymbool zie figuur 2.29 in paragraaf 2.4.3.
De verharding van een fietsstrook wordt voorzien van een afwijkende kleur (rood) om het onderscheid met de naastgelegen rijstroken te accentueren.
De verharding van een fietsstrook wordt voorzien van een afwijkende kleur (rood) om het onderscheid met de naastgelegen rijstroken te accentueren.